Gde reciklirati PET boce – Od reciklažnih kontejnera i kanti do automata za ambalažni otpad

PET boce
PET boce

Gde reciklirati PET boce? Često je pitanje građana i firmi zainteresovanih da učestvuju u reciklaži.

Sakupljaju se i recikliraju plastične flaše i boce od vode, sokova, piva, ulja, jogurta. U ovu grupu ne pripada tvrda plastika.

Predstavljamo mogućnosti gde i kako možete predati PET boce koje posle odlaze sa drugim ambalažnim otpadom na sortirnicu za razdvajanje otpada, potom se presuju u velike kocke i idu u reciklažna postrojenja.

Reciklirani PET se koristi u automobilskoj industriji, građevinskoj i industriji nameštaja, kao i za izradu plastiče ambalaže za kućnu hemiju, razne kutije i posude. Od prerađenog PET-a dobijaju se sintetička vlakna poznatija kao poliester koja nalaze primenu u industrijama koje se bave izradom garderobe, podnih obloga, torbi i drugih predmeta široke upotrebne vrednosti.

Reciklažni kontejneri

podzemni kontejner

PET boce kao i drugi ambalažni otpad mogu se odložiti u reciklažne kontejnere u lokalnim samoupravama koje su započele primarnu separaciju otpada.

Obično se PET boce odlažu u kontejnerima sa limenkama i višeslojnom kartonskom ambalažom (koja nam je poznatija kao Tetra Pak ambalaža).

Na primer, u Beogradu u okviru reciklažnih ostrva, koja čine 3 kontejnera i zvono za staklo, sivi kontejner ili kontejner koji ima sivi poklopac je predviđen za sakupljanje PET boca i Tetra Pak ambalaže.

U Aranđelovcu imaju odvojene kontejnere – plavi, crveni, žuti, a za PET boce je predviđen žuti kontejner u koji se ubacuju i Tetra Pak ambalaža i limenke.

U Novom Pazaru imaju 2 kontejnera – plavi i crveni. Crveni je za odlaganje limenki, PET boca i stakla.

U nekim lokalnim samoupravama su postavljeni kontejneri za sakupljanje mešovitog ambalažnog otpada i u njih treba odložiti i PET boce.

U Beogradu postoje dva tipa podzemnih kontejnera koja su za mešani ambalažni otpad i u oba se može odložiti i PET boce.

Plave reciklažne kante za kuće

plave kante

Sve češće možemo čuti iz lokalnih samouprava širom Srbije da dele reciklažne kante u domaćinstvima sa individualnim tipom stanovanja odnosno u kućama.

Obično je reč o plavim kantama u kojima se odlaže ambalažni otpad pa i PET boce.

Neke od lokalnih samouprava koje su domaćinstvima delile plave kante jesu: Beograd, Kragujevac, Čačak, Sremska Mitrovica, Užice, Bogatić

Eko kese u Beogradu

U Beogradu za domaćinstva u kućama koje nisu u sistemu podele plavih kanti, kao i svi stanovnici u zgradama, mogu da koriste eko kese koje mogu da se preuzmu u pogonu “Gradske čistoće” na opštini stanovanja. Osim limenki u eko kese se može sakupljati i drugi ambalažni otpad kap što je Tetra Pak ambalaža, limenke, papir i karton.

Automati za sakupljanje ambalaže

reciklomat

Automati za sakupljanje ambalažnog otpad su mašine u koje građani mogu odložiti ambalažu i koje građane nagrađuje za učestvovanje u reciklaži i to u vidu doplate na kartice za gradski prevoz, doniranjem u humanitarne svrhe ili dopunom za mobilni telefon.

Automati poznati pod nazivom reciklomati se nalaze u Kragujevcu, Beogradu, Aranđelovcu i Nišu. U ove reciklomate mogu da se predaju PET boce, Tetra Pak ambalaža, limenke i staklo. Ove reciklomate proizvela je domaća kompanija “Suprabit”.

Novi Sad će postaviti 5 ovih mašina, a kako nam je ranije najavljeno trebalo bi da budu na raspolaganju od ove godine i u Novom Pazaru.

U postavljanje ovih reciklomata i zbrinjavanju ambalažnog otpada učestvuje operater ambalažnog otpada „Sekopak“.

Kompanija “Lidl Srbija” postavila je automate u 3 radnje u koje se mogu odložiti limenke kupljene u tom lancu prodavnica. Ove mašine su iz norveške kompanije TOMRA.

Pametni sistem za reciklažu u Zrenjaninu

pametno recikliraj_pet boce

U svim IDEA prodavnicama, Roda mega marketima i na 6 javnih lokacija u Zrenjaninu, krenulo je u oktobru prošle godine postavljanje pametnih uređaja za reciklažu ambalažnog otpada. Odlaganjem proizvoda označenih nalepnicom „Recikliraj“ građani sakupljaju bodove, koje mogu iskoristiti za popuste pri kupovini ili druge robne nagrade.

Pametni aparati primaju PET boce, Tetra Pak ambalažu, limenke i staklenu ambalažu. Reč je o proizvodima kompanija „Coca Cola HBC“, „Knjaz Miloš“, „Carlsberg“, „Imlek“, „Rauch“, „Nectar“ i „Red Bull“, koje su se priključile projektu “Sistem pametnog sakupljanja ambalažnog otpada”.

Ovaj sistem u Zrenjaninu i drugi automati su dobar model da se građani počnu navikavati na uvođenje depozitnog sistema koga željno isčekuju.

Sakupljanje PET boca u raznim aktivnostima

Limenke se organizovano sakupljaju na raznim događajima i manifestacijama.

Takođe, lokalne samouprave i JKP-ovi organizuju sakupljanje ambalažnog otpada u školama i raznim aktivnostima za građane.

Predavanje PET boca sakupljačkim i reciklažnim firmama

Ukoliko imate veće količine PET boca, ili u firmi zaposleni odvajaju PET boce možete se obratiti nekoj od sakupljačkih ili reciklažnih firmi.

reciklaza pet boce

Kada se predaju za reciklažu PET boce se odvajaju zajedno sa čepovima.

Direktivom o jednokratnoj plastici EU su proizvođači obavezni da od 2024. na tržište plasiraju isključivo ambalažu sa neodvojivim čepovima, kako bi se obezbedilo da se čepovi i boce zajedno skupljaju i efikasnije recikliraju. O ovoj temi možete pročitati u posebnom tekstu Potrošači iznenađeni novim pakovanjima pića – Zašto su uvedeni čepovi pričvršćeni za flašu? – SRDA

Ukoliko odvajate čepove za neku akciju, flašu bez čepa možete predati na reciklažu ukoliko ima jedan od ovih vidova koje smo predstavili u vašoj blizini.

***
Pogledajte da li u vašem mestu postoji neka od ovih mogućnosti za sakupljanje otpada i dajte svoj doprinos reciklaži odlaganjem PET boca i drugog ambalažnog otpada.

Lokacije za odlaganje PET boca ambalaže možete pogledati na Gde reciklirati – Reciklažna mapa Srbije.

***

Širu temu o reciklaži plastike pogledajte u našem tekstu

Reciklaža plastike u Srbiji – Šta ne može, šta može, a šta se stvarno reciklira? – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300