Gde reciklirati u Beogradu: Plave i zelene kante u kućama

Gde reciklirati u Beogradu: Plave i zelene kante u kućama

Sve češće čujemo da JKP “Gradska čistoća” Beograd deli plave i zelene kante. Ko sve koristi te kante, šta se u njima skuplja, kako je koncipran ceo sistem…

Promena sistema u domaćinstvima sa individulanim tipom stanovanja odnosno u kućama podrazumeva da se uklone kontejneri sa ulica i da se odlaganje smeća prebaci na kante. Svakom domaćinstvu u planiranom naselju se podeli plava i zelena kanta od 240 litara. U plavu kantu članovi domaćinstva odlažu otpad koji može da se reciklira, a sav ostali komunalni otpad ide u zelenu kantu.

Gradska čistoća najavljuje raspodelu kanti u naseljima koji su opredeljeni za promenu na ovaj sistem.

– Sugrađanima se putem sistema plavih i zelenih kanti olakšava odlaganje otpada. A sa druge strane, domaćinstva počinju aktivno da učestvuju u reciklaži čime se smanjuju količine komunalnog otpada u zelenim kantama – kaže za portal SRDA.rs Marija Milošević, portparolka JKP “Gradska čistoća” Beograd.

Foto: gradskacistoca.rs

Kako napominje Milošević, proces uspostavljanja reciklaže je značajno unapređen ali treba još dosta da se radi na daljem poboljšanju.

– Želimo da građanima prvo omogućimo da imaju infrastrukturu tj. kante i kontejnere. Sada je to na mnogo većem nivou nego ranijih godina. Sa uspostavljanjem nove deponije u Vinči moraćemo svi da učestvujemo u reciklaži.

Kome su podeljene kante

U “Gradskoj čistoći” saznajemo da su plave i zelene kante podeljene na celoj opštini Čukarica i Zemun, a da su u proceduri podele naselja u Surčinu i Zvezdari.

Građani, koji nisu u mogućnosti da kante preuzmu prilikom raspodela u naseljima u kojima stanuju, naknadno se mogu javiti pogonu JKP “Gradska čistoća” u svojoj opštini kako bi dogovorili preuzimanje kanti za svoje domaćinstvo.

Zelene kante koristi oko 70.000 domaćinstava a plave kante oko 40.000.

plave i zelene kante

Foto: gradskacistoca.rs

Kako funkcioniše odvoženje otpada?

– Kada se preuzmu kante, potpisuje se revers o preuzimanju. Prve kante besplatno delimo, a dalje vođenje računa o kantama su briga građana – navodi sagovornica iz “Gradske čistoće”.

Sugrađanima se predočava dinamika pražnjenja i odvoženja smeća, tako da je njihova obaveza da određenim danom u nedelji kante ostavljaju ispred svojih dvorišta, na ulici, jer radnici “Čistoće” nemaju pravo da ulaze na privatan posed.

Kante su namenjene samo za odlaganje komunalnog i reciklabilnog otpada, zbog čega se apeluje na njihove vlasnike da kante ne koriste za odlaganje šuta, zemlje, pepela i žara, jer to dovodi do trajnog oštećenja kante koju će morati da zamene o sopstvenom trošku.

Koji otpad se sakuplja u plavim kantama?

PET ambalaža – providne plastične boce od pića, plastične čepove
MET ambalaža – aluminijumske limenke, ispražnjene i očišćene konzerve od mesnih proizvoda, voća, povrća
Karton i otpadni papir – papir, novine
Kompozitna ambalaža – tetrapak.

Građani koji ne stanuju u naseljima koja koriste plave i zelene kante, mogu da učestvuju u procesu reciklaže putem akcije Eko kese o čemu možete saznati više informacija u našem tekstu Gde reciklirati u Beogradu: Odvajanje ambalažnog otpada u eko kese.

Takođe, na raspolaganju su reciklažni kontejneri za predaju ambalažnog otpada.

Lokacije kontejnera možete pronaći na interaktivnoj mapi reciklaže Gde reciklirati.rs.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama