O NAMA

o nama ikonica

Dobrodošli na angažovanu platformu za životnu sredinu SRDA. Ovo je vaša baza za sve što vas zanima i što će vas ubuduće interesovati.

Ko je SRDA

devojcica_srda_srdim_seSRDA je devojčica trećeg razreda osnovne škole koja uživa u lepotama prirode, druženju, čitanju, crtanju, vožnji bicikla. Počela je da primećuje pojave oko sebe o kojima nije učila u porodici i školi, koje nisu vrednosti i koje joj veoma smetaju. Iako mala, postala je svesna da otpad viđa gde god se šeta u prirodi, da su reke prljave, da se oseća neprijatan miris u vazduhu. Počela je da se srdi u vezi sa svim tim problemima koje primećuje, a posebno što se sve ponavlja i ne menja se u dobrom smeru. Ona je dete pa se srdi zbog ovakve situacije. Zbog toga što se srdi na negativne pojave koje utiču štetno na životnu sredinu dobila je nadimak SRDA.

A mi odrasli treba da se naljutimo. Najpre na sebe. Da se zapitamo u kakvoj sredini živimo, kojih vrednosti se držimo, šta nas vodi svakog dana. Zašto ništa ne preduzimamo i to već godinama i decenijama.

SRDA je odlučila da nas podstakne da zajedničkim snagama uradimo značajne stvari za sebe i buduće generacije. Prava informacija je korak ka daljoj angažovanosti.

SRDA je odlučila da sve informiše o svemu što se dešava u životnoj sredini u Srbiji, da pruži informacije koje ne možete naći na drugom mestu, da da novu perspektivu postojećeg stanja, da predstavi dobre primere iz Srbije i sveta, da ukaže na koji način možemo da napredujemo, da podstakne da svi zajedno radimo u pravcu kvalitetnijeg života.

SRDA je napravila prvi korak a to je ova angažovana platforma za životnu sredinu, i sprema se za sledeće korake. Pridružimo joj se.

Šta ovde možete naći

Na portalu SRDA možete pronaći aktuelne vesti, kao i korisne i zanimljive izveštaje, reportaže, analize, intervjue iz svih oblasti životne sredine u okviru rubrika – energija, otpad, priroda, voda, hrana, mobilnost, održivi turizam, zdravlje i pčelarstvo. ​

SRDA angažovana platforma je orginalni koncept na medijskoj sceni. Pruža jedinstvene specijalne rubrike kao što su Gde reciklirati i Eko pravo.

Gde reciklirati je i poseban sajt koji obezbeđuje informacije gde možete da predate otpad za reciklažu i koju sakupljačku firmu ili reciklažni centar možete da pozovete da preuzmu otpad. Na raspolaganju je pretraga prema 24 vrste otpada i prema lokalnim samoupravama.

Na stranici Eko pravo, na jednom mestu su svi zakoni i sa njima povezana podzakonska akta iz ovih oblasti, a deo rubrike će biti posvećen novostima iz oblasti prava i analizama pravnih akata u pripremi ili koje bi trebalo unaprediti.

Čekaju vas i rubrike: Akcije – kalendar gde posetioci po mesecima i danima mogu da saznaju šta se dešava u ovoj oblasti i Eko adresar gde možete pronaći kontakt i poslovne informacije o firmama koje posluju u oblasti životne sredine.

Tu su i Zelena privreda sa zanimljivim primerima iz zemlje, regiona i sveta odnosno firme koje su uključene u cirkularnu ekonomiju, firme koje su u okviru svog poslovanja radile na uštedi energije i resursa, kao i rubrika Finansiranje koja je usmerena na pregled izvora finansiranja u oblasti životne sredine.​

Sajt je namenjen svima: građanima i građankama, firmama, državnim institucijama, lokalnim samoupravama, stručnoj javnosti, udruženjima.

Osim portala, SRDA obezbeđuje nedeljni pregled novosti koje šalje elektronskim biltenom putem mejla firmama i građanima. Za dobijanje biltena možete se prijaviti na sledećoj formi:

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.

Hajde da zajedno napravimo pomak.

Obratite nam se za sve predloge, komentare, sugestije.

Kontakt

Tel: +381 61 2087255

E-mail: srda@srda.rs

Adresa: Milutina Milankovića 9ž, 11070 Novi Beograd

Glavna i odgovorna urednica Suzana Obradović

SRDIN tim

U kreiranju ove platforme učestvovao je mali, ali inspirisan tim. Potrudili smo se da na jednom mestu budu dostupne informacije o životnoj sredini. Nastavljamo dalje punom parom.

Hvala na saradnji na oživljavanju SRDE ilustratorki Ivi Ćirić.

Verujemo da će vam se svideti i svi naredni zanimljivi projekti koje priprema SRDA.