Reciklaža u Aranđelovcu – Kako JKP “Bukulja” organizuje sakupljanje ambalažnog otpada

reciklazno ostrvo arandjelovac
Reciklaža u Aranđelovcu – Kako JKP “Bukulja” organizuje sakupljanje ambalažnog otpada

Foto: JKP Bukulja

Kako bi uspešno zbrinuli ambalažni otpad u Aranđelovcu organizuju sakupljanje limenki, PET boca, papira i kartona, staklene i Tetra Pak ambalaže u okviru raznovrsnih aktivnosti.

Reciklažna ostrva u Aranđelovcu su postavljena na leto 2021. godine. Deset reciklažnih ostrva su sa kontejnerima, a 4 su midi sa kantama. Plavi kontejneri odnosno kante su za papir i karton, crveni za staklo, a limenke, PET boce i Tetra Pak ambalažu treba odložiti u žute posude. Pored reciklažnih kontejnera i kanti, nalazi se i kontejner za kućni otpad.

Ovog leta stanovnici i posetioci Aranđelovca su dobili reciklomat na Trgu venac slobode,  a postavljen je sa idejom da se svi dodatno motivišu da odvajaju ambalažni otpad.

Reciklomat, veličine trafike, ima dva otvora. U jednom se ubacuje PET boce, limenke i tetrapak, a u drugom staklo. Na displeju može da se pročita koliko je jedinica ambalažnog otpada sakupljeno.

reciklomat arandjelovac

Cilj je da se putem reciklomata prikupi 50.000 ambalažnih jedinica, a na svakih 10.000 prikupljenih ambalažnih jedinica biće organizovane ekološke akcije čišćenja životne sredine i sadnja drveća. Kada se postigne cilj, za građane će biti organizovan besplatan koncert.

– Za nekoliko godina smo dosta napredovali u organizovanju sistema reciklaže u Aranđelovcu. Trudili smo se da organizujemo različite aktivnosti kako bismo napravili rezultat. Okrenutimo smo dosta mladima i deci jer ipak sve ovo radimo zbog njih – kaže u razgovoru za naš portal Sanja Batrićević, PR u JKP “Bukulja” Aranđelovac.

reciklomat arandjelovac

Učenici učestvuju u reciklaži

Kako kaže naša sagovornica, organizuju aktivnosti da srednjoškolci sakupljaju ambalažni otpad i odlažu ga u reciklomat.

– Organizovali smo i takmičenje za 11 osnovnih škola i predškolsku ustanovu u okviru kog deca prikupljaju limenke i PET boce. Takmičenje traje od 1. oktobra do kraja decembra. Svaka škola će dobiti poklon a pobednička škola glavnu nagradu. Pobednik je škola koja skupi najviše otpada za reciklažu po učeniku. Planiramo da u decembru organizujemo takmičenje u sportu između škola, ulaznica će biti plastična ambalaža, a pobednik odnosi sve količine. Da bismo motivisali najmlađe da učestvuju u reciklaži, organizovali smo za decu predškolskog uzrasta da od materijala prave ukrase. Dvadesetak radova nagrađujemo – navodi Batrićević razne aktivnosti koje su osmislili za decu.

Na kraju školske godine u junu za učenike osnovnih škola organizovana je predstava “Skupi svoju ambalažu i nosi na reciklažu” sa glumcem Bodom Ninkovićem. Ulaznica je bila 5 plastičnih flaša, a predstava je održana na otvorenom u parku. Tada je sakupljeno 100 kg PET ambalaže za reciklažu.

Za kuće kante za PET boce

Za stanovnike u kućama je započet pilot projekat sakupljanja ambalažnog otpada. Podeljeno je 200 kanti na revers domaćinstvima u Ulici vožd Karađorđe u kojima građani sakupljaju PET boce.

reciklazne kante za kuce arandjelovac

Foto: JKP Bukulja Aranđelovac

Sanja Batrićević kaže da su podelili kante Horeca sektoru, odnosno kafići u glavnoj ulici sakupljaju staklenu ambalažu.

Kao i drugi JKP-ovi, i ovde moraju da se nose sa nesavesnim građanima koji u reciklažne kontejnere bacaju razni otpad, a dešava se da bace i žar.

– Meša se razno smeće i onda je vrlo teško razvrstati. Kod nas se razvrstava reciklažni otpad ručno tako da nije lako raditi. Upravo da bismo dobili čist reciklabilni otpad radimo na edukaciji i organizujemo sve ove aktivnosti – napominje naša sagovornica.

Za transport otpada za reciklažu opredeljena su 2 smećarca.

Ceo sistem reciklaže JKP “Bukulja” Aranđelovac organizuje sa kompanijom “Sekopak” koja je operater ambalažnog otpada.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama