Građani Čačka dobijaju kante za primarnu separacija otpada

plave kante cacak
plave kante cacak

Foto: komunalac.co.rs

Grad Čačak i JKP “Komunalac” Čačak, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Kraljevine Švedske, a u okviru EISP2-Programa za razvoj infrastrukture u životnoj sredini, realizuje drugu fazu Implementacionog plana za uvođenje primarne separacije komunalnog otpada u gradu Čačku, saopštio je JKP.

Kako je predviđeno ovim programom, za grad Čačak je opredeljeno 15.164 kante od 240 litara, plave boje, namenjene za primarnu selekciju u individualnim domaćinstvima, odnosno 392 kontejnera od 1,1 m3 za suvi otpad i 248 žutih kontejnera za staklenu ambalažu namenjenih za postavljanje na javnu površinu kod objekata za kolektivno stanovanje, navedeno je u saopštenju.

Do sada je u preduzeće stiglo 10.000 plavih kanti od 240 litara, za individualna domaćinstva, odnosno 96 komada plavih kontejnera od 1,1 m3 za primarnu selekciju, namenjenih za koletivno stanovanje, a u narednom periodu očekuje se sukcesivna isporuka do konačnog broja potrebnih posuda.

Poštujući utvrđenu dinamiku, prva podela kanti za individualna domaćinstva, korisnicima usluga, očekuje se u junu, nakon usklađivanja rasporeda i dobijanja potrebnih saglasnosti. Domaćinstvima koja već poseduju posudu za mokar otpad, dele se plave kante od 240 litara, uz ugovor i odštampana detaljna uputstva o načinu i vrsti otpada koji se u njih odlaže, kao i sa utvrđenim rasporedom pražnjenja posuda. Ugovorom će se tačno definisati preva i obaveze ugovorenih strana.

Kod kategorije stanovništva kolektivno stanovanje, biće uređena detaljna uputstva i istaknuta na oglasne table u ulazima a flajeri ubačeni u svako poštansko sanduče u zgradama. Nove posude će biti postavljene na lokacijama pored postojećih kontejnera za mokri otpad. Svaka posuda će biti jasno naznačena za koju vrstu otpada se koristi, saopšteno je.

Po završetku realizacije, svaka lokacija bi trebala imati posude za mokri, suvi otpad i posudu za staklenu ambalažu.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300