Gde reciklirati u Beogradu: Odvajanje ambalažnog otpada u eko kese

Gde reciklirati u Beogradu: Odvajanje ambalažnog otpada u eko kese

Stanovnici Beograda, koji žele u svojim domaćinstvima da razdvajaju ambalažni otpad i na taj način učestvuju u reciklaži, na raspolaganju imaju eko kese. Kako portal SRDA.rs saznaje u JKP “Gradska čistoća” Beograd, sada ovu mogućnost koristi više od 18.000 domaćinstava u glavnom gradu. Predstavljamo sve detalje ove akcije.

Kako do eko kesa?

JKP “Gradska čistoća” od 2012. godine sprovodi akciju pod nazivom “Eko kesa za čistiji grad” na svih deset beogradskih opština koje su u nadležnosti preduzeća.

– Svako ko želi da na ovaj način sakuplja otpad potrebno je da ode do pogona “Gradske čistoće” na opštini na kojoj živi i ponese račun Infostana sa sobom. Naši ljudi uvode u sistem i građanin dobija eko kese i nalepnice sa jedinstvenim barkodovima za 6 meseci, odnosno dobija 24 kese za svaku nedelju po jednu – rekla je u razgovoru za portal SRDA.rs portparolka “Gradske čistoće” Marija Milošević.

Eko kese

Šta sa eko kesama?

Potrebno je da građani nalepe barkodove na kese. Kese sa ambalažnim otpadom građani iznose prema rasporedu za opštinu na kojoj žive.

Kako napominje sagovornica iz “Gradske čistoće”, nije neophodno da se kese napune, ali je važno izneti 4 kese sa barkodom mesečno.

Korisnici su dužni da iznesu eko kese  ispred prijavljenih adresa na opštinama na kojima se prikupljaju eko kese do 22 časa u 3. smeni, odnosno za 1. smenu do 06.30 časova.

Raspored:

  • Novi Beograd – ponedeljkom (do 22 časa) i Voždovac (do 06.30 časova – periferija – Ripanj, Jajinci, Pinosava)
  • Zemun – utorkom (do 22 časa)
  • Čukarica – sredom (do 22 časa)
  • Savski venac i Rakovica – četvrtkom (do 22 časa)
  • Vračar i Zvezdara – petkom (do 22 časa)
  • Stari grad i Palilula – subotom (do 22 časa, centralni deo)
  • Voždovac i Palilula – nedeljom (do 06.30 časova – Palilula- leva obala, Borča, Ovča, Krnjača), (do 22 časa – Voždovac centralni deo)

Popust na računu Infostana

– Kada se otpad sakupi, na našem pogonu očitavaju se barkodovi i dostavljaju se spiskovi Infostanu – kažu u “Gradskoj čistoći”.

Građani imaju popust 20% na uslugu odnošenja smeća na računu Infostana.

Koji otpad se sakuplja?

Učesnici akcije u svojim domaćinistvima u eko kesu zapremine 120 litara odlažu sledeći otpad:

PET ambalažu  – providne plastične boce od pića, plastične čepove

MET ambalažu – aluminijumske limenke, ispražnjene i očišćene konzerve od mesnih proizvoda, voća, povrća

Karton i otpadni papir – papir, novine

Kompozitnu ambalažu – tetrapak.

Problem sa sakupljačima

– Sakupljači sekundarnih sirovina se upute gde građani ostavljaju kese, pa se dešava da obiđu te lokacije pre radnika i pokupe eko kese. Ali zasad ne možemo da se borimo protiv toga – navodi Milošević.

Eko kese

Ko ne može da koristi eko kese

Eko kese mogu da koristite svi stanovnici u zgradama, kao i oni koji žive u kućama na teritoriji na kojima “Gradska čistoća” nije podelila plave kante.

Gde odlazi sakupljeni otpad iz eko kesa?

Kako kažu u “Gradskoj čistoći”, cilj projekta “Eko kesa za čistiji grad” je da pozitivno utiče na razvoj reciklaže u Beogradu.

Otpad iz eko kesa se u “Pogonu za prikupljanje i promet sekundarnih sirovina” u Višnjičkoj ulici dalje razvrstava i potom svaka vrsta otpada odlazi na reciklažu.

Nakon 6 meseci građani dobijaju novi kontigent kesa.

Ukoliko želite da učestvujete u procesu reciklaže, a niste u mogućnosti, ne želite da sakupljate na ovaj način ambalažni otpad, na raspolaganju su vam kontejneri za ambalažni otpad raspoređeni širom grada. Lokacije kontejnera možete pronaći na interaktivnoj mapi reciklaže Gde reciklirati.rs.

U narednom periodu u okviru serijala Gde reciklirati u Beogradu, predstavljamo reciklažne kontejnere i druge raznovrsne mogućnosti za sakupljanje i predaju otpada za reciklažu. Pratite SRDU.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama