Bogatić nabavio kamion, plave kante i kontejnere za sakupljanje reciklabilnog otpada

odvajamo
odvajamo_5

Foto: europa.rs

Vozni park JKP “Bogatić” bogatiji je za još jedan kamion, vozilo za sakupljanje reciklabilnog komunalnog otpada, koji će doprineti poboljšanju funcionisanja ovog preduzeća, ali i domaćinstava, prilikom odlaganja papira, plastike i metala.

Opština Bogatić ovu nabavku je izvršila kao partner na projektu u okviru programa IPA2017, a uz vozilo je nabavljeno i 39 kontejnera i skoro 2.000 kanti za reciklažni otpad, koje će dobiti svako domaćinstvo u naseljenom mestu Bogatić.

– Realizovali smo zajednički projekat sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ambasadom Švedske, u programu IPA 2017. Ukupan iznos investicije je nešto malo manje od 200.000 evra, u kom je Opštine Bogatić učestvovala sa 25.000, a ostalo su pokrili partneri. Kamion je danas stigao, kao i kante, koje će se koristiti za reciklabilni otpad na teritoriji naseljenog mesta Bogatić. Mi ćemo u naredne dve nedelje, zajedno sa Javno-komunalnim preduzećem podeliti građanima kante, gde će oni moći da odvajaju otpad, papir, plastiku i metal, koji će se ovim kamionom potom verovatno dva puta nedeljno odnositi na deponiju  – rekao je Teodor Teodorović, zamenik predsednika opštine Bogatić, prenosi Mačva info.

On je naveo da zbog nedostatka voznog parka nisu mogli da pokriju sva sela u usluzi odnošenja smeća.

–  Do skoro je bilo pokriveno sedam mesnih zajednica, a nabavljanjem ovog vozila u rad JKP-a, oslobodili smo drugi kamion koji ćemo uključiti u odnošenje smeća iz preostalih naseljenih mesta. Sastaćemo se sa predstavnicima mesnih zajednica, već od četvrtka ćemo krenuti u potpisivanje ugovora i siguran sam da ćemo do kraja godine sva sela na teritoriji opštine Bogatić pokriti sa odnošenjem smeća. JKP će u tom slučaju verovatno morati da radi u dve smene, ali imamo uslove i za to – objasnio je Teodorović.

Veliki broj divljih deponija na teritoriji naše opštine višedecenijski je problem, ali je, ističu, plan lokalne samouprave da ih u nerednih nekoliko godina sve zatvore.

– Mnogo je privremenih i nelegalnih deponija, gde građani bacaju raznorazni otpad, ali jednostavno nisu ni imali mogućnosti da ga odlože propisno. Mi smo već krenuli u zatvaranje divljih deponija, ali je to ogroman i obiman posao i očekujem da ćemo kroz dve ili tri godine uspeti da ih zatvorimo sve, da napravimo od naše opštine čisto i zdravo mesto – dodao je Teodorović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje