Na reciklomatima u Beogradu sakupljeno 2,5 miliona komada ambalažnog otpada

reciklomat
reciklomat_22

Na 25 reciklomata u Beogradu, od aprila prošle godine do danas, prikupljeno je i reciklirano više od 2,5 miliona komada ambalaže, a građanima je kao nadoknada za to isplaćeno više od 12,8 miliona dinara putem BusPlus kartica, “Globaltel” mobilne telefonije i donacija, izjavio je generalni direktor “Globaltel” Sava Terzić, prenosi Beta.

– Do sada je skupljeno 2,5 miliona ambalažnih jedinica, što je suština ovog projekta, jer smo sve više svesni kako svakim danom proizvodimo sve više materijala koji je neophodno reciklirati – rekao je Terzić i dodao da je kapacitet jednog reciklomata oko 550 komada ambalaže.

On je dodao da su reciklomati, pametne mašine za prikupljanje i sortiranje ambažnog otpada, u vlasništvu kompanije “Globaltel”, koja ih je postavila na ulice Beograda u saradnji sa operaterom reciklažnog otpada “Sekopak”.

Generalna direktorka “Sekopaka” Violeta Belanović Kokir objasnila je da se ta kompanija zainteresovala za novi vid prikupljanja ambalažnog otpada, koji se razlikuje od tradicionalnog prikupljanja uz pomoć kontejnera ili kanti za otpad.

Ona je istakla da je novu tehnologiju razvila srpska kompanija i dodala je od aprila do decembra sakupljeno 108 tona ambalažnog otpada.

– U aprilu smo postavili 25 reciklomata u Beogradu, a osim u Beogradu imamo i pet reciklomata u Kragujevcu. Pokazalo se da građani lepo reaguju na ovakav način sakupljanja ambalažnog otpada – rekla je ona.

Reciklomati primaju četiri vrste ambalažnog otpada PET ambalažu, staklenu ambalažu, aluminijumske limenke i tetrapak.

reciklomat Novi Beograd

Generalni direktor “Kentkarta” Veljko Vlahović istakao je da je ta kompanija, zadužena za sistem za upravljanje prevozom i automatsku naplatu karata u Beogradu, videla veliki potencijal ovog projekta nakon što je prvi reciklomat postavljen u Kragujevcu.

– Kompletno rešenje, i softver i hardver, razvile su domaće kompanije. Kada ubacite ambalažu, ona se slika i putem neuronskih mreža se prepozaje koji je to tip ambalaže – objasnio je Vlahović.

On je istakao da građani imaju različite vrste benefita od korišćenja reciklomata kompanija “Globaltel” daje svojim korisnicima 10 dinara dopune pripejd kredita po ubačenoj ambalažnoj jedinici, korisnici mesečnih BusPlus ili Beogradskih kartica mogu dobiti pet dinara, a korisnici nepersonalizovanih kartica dinar po ambalažnoj jedinici.

Takođe, preko Fondacije “Novak Đoković” i Fondacije za mlade talente grada Beograda, građani mogu da doniraju tri dinara po ambalažnoj jedinici u dobrotvorne svrhe.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje