Gde reciklirati u Beogradu: Šta su reciklažna ostrva?

Gde reciklirati u Beogradu: Šta su reciklažna ostrva?

Kada građani čuju sintagmu “reciklažno ostrvo” nije im jasno o čemu je reč. Na prvi pogled deluje da je to neka izdvojena lokacija gde se može odložiti otpad za reciklažu ili gde se odvija reciklaža. Međutim, ovo ostrvo je u stvari mesto na ulici gde su postavljeni kontejneri u kome može da se odlaže otpad koji je za reciklažu.

Reciklažno ostrvo čine 3 kontejnera. Svaki kontejner je za određeni otpad. Obično su izdvojeni od kontejnera za komunalni otpad. Najčešće se desi da uz ova 3 kontejnera bude postavljeno i zvono za staklo.

Reciklazni kontejneri Beograd

Žuti kontejner ili kontejner koji ima žuti poklopac je predviđen za sakupljanje MET ambalaže odnosno aluminijumskih limenki, kao i ispražnjenih i očišćenih konzervi od mesnih proizvoda, voća, povrća.

U kontejner sa plavim poklopcem se može odložiti  papir i karton, dok se u kontejner, koji je ceo sive boje, može doneti PET ambalaža tj. providne plastične boce od pića, plastične čepove i tetrapak ambalaža.

Kako smo saznali u “Gradskoj čistoći” Beograd na teritoriji grada postavljeno je 91 reciklažno ostrvo.

Reciklazno ostrvo

Građane prestonice zbunjuje to što jedan kamion dolazi i prazni sva tri kontejnera.

U “Gradskoj čistoći” tvrde da se otpad iz kontejnera vozi u “Pogonu za prikupljanje i promet sekundarnih sirovina” u Višnjičkoj ulici i dalje razvrstava na sortirnici i potom svaka vrsta otpada odlazi na reciklažu.

Lokacije kontejnera u okviru reciklažnih ostrva možete pronaći na interaktivnoj mapi reciklaže Gde reciklirati.rs.

Građani koji stanuju u kućama u naseljima u kojima su podeljene plave i zelene kante, razdvajaju otpad za reciklažu u plavi kontejner.  O tome možete videti više informacija u našem tekstu Gde reciklirati u Beogradu: Plave i zelene kante u kućama.

Svi koji žele u svojim domaćinstvima da razdvajaju ambalažni otpad imaju na raspolaganju eko kese, o čemu možete saznati u posebnom tekstu  Gde reciklirati u Beogradu: Odvajanje ambalažnog otpada u eko kese.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama