Ustavni sud ukinuo Vladinu uredbu o stopiranju projekta Jadar

pravo zakon sud
pravo zakon sud

Foto: Pixabay/TungArt7

Ustavni sud je objavio zvanično odluku kojom je Vladinu uredbu o stopiranju projekta Jadar proglasio neustavnom.

„Ustavni sud je na 9. sednici održanoj 11. jula 2024. godine doneo Odluku IUo-39/2022 kojom je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. U Odluci koja se, saglasno Ustavu, javno objavljuje u „Službenom glasniku RS“, Ustavni sud je ocenio da se iz Ustavom utvrđene nadležnosti Vlade i zakonskih odredaba kojima se uređuje prostorno planiranje, ne može zaključiti da Vlada nije bila nadležna da donese Uredbu o prestanku važenja Uredbe kojom je bio utvrđen prostorni plan područja posebne namene, ali je utvrdio da je Vlada prekoračila granice svoje nadležnosti time što je Uredba doneta na način koji nije u saglasnosti sa članom 3. Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu“, navodi se u saopštenju suda.

Ustavni sud je, dodaje se, posebno dodatno ukazao da se donetom odlukom „ne oživljava“ prethodno doneta Uredba o utvrđivanju PPPPN iz 2020. godine, pri čemu se „ne zadire ni u ustavnu nadležnost, odnosno pravo i dužnost Vlade da utvrđuje i vodi politiku i da, u skladu sa Ustavom i zakonom, odluči o daljoj realizaciji konkretnog projekta“.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300