Brnabić: Poništene sve dozvole, rešenja, stavili smo tačku na “Rio Tinto”

Vlada Srbije zgrada
tramvaj_saobracaj_21_vlada_srbije

Vlada Srbije ukinula je večeras uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit čime su po rečima premijerke Ane Brnabić, poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju “Rio Tinto” i njenu ćerku firmu “Rio Sava Exploration”.

– Poništena su sva rešenja, sve dozvole, a ugovore nikad nismo imali – kazala je premijerka posle sednice vlade Srbije na vanrednoj konferenciji za novinare, prenosi Beta

Dodala je da je ukinuta Radna grupa za implementaciju projekta Jadar čime su kako je rekla, ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta i “stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji”.

– Ovim je što se tiče projekta “Jadar” i “Rio Tinto” sve završeno – kazala je premijerka.

Ona je pozvala ekološke organizacije koje su 12. januara predale zahteve vladi u vezi projekta kompanije “Rio Tinto” da preuzmu sve dokumente u vezi tog projekta i dodala da će im u analizi tih papira pomoći i njen kabinet.

Premijerka je podsetila da je ćerka firma “Rio Tinto”, “Rio Sava Exploration” u Srbiji od 2004. godine kada je kako je rekla, dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju radnje na istraživanju rude jadarit a da je 2006. godine izmenjen zakon o rudarstvu na način da onaj ko vrši istraživanja ima pravo da eksploatiše rudu.

O eventualnoj tužbi “Rio Tinta”: Neka rade šta misle da je najbolje

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se ne plaši eventualne tužbe kompanije “Rio Tinto”. Ona je rekla da je odluka vlade konačna i da ne bi ulazila u to da li će “Rio Tinto” tužiti Srbiju ili ne.

– Pokušali smo na otvoren i transparentan način uradimo šta je najbolje za naše gradjane. Mi se kompanije “Rio Tinto” ne plašimo, neka rade šta misle da je najbolje da rade. Mislim da je ova odluka ispravna i da još jednom govori o tome da slušamo naš narod i da je naš posao da zaštitimo njihove interese čak i kad mislimo nešto drugačije – rekla je premijerka.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300