Uskoro javna rasprava o nacionalnom planu za klimu i energetiku

Dalekovodi
Uskoro javna rasprava o nacionalnom planu za klimu i energetiku

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je posle sastanka Upravnog odbora za izradu nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku, da će usvajanjem ovog dokumenta Srbija odrediti pravac i strukturu razvoja energetskog sektora. Ona je rekla da će predlozi plana biti uskoro predstavljeni javnosti i da je potrebno da se čuju sve sugestije i komentari, jer je to pitanje svih građana i građanki, saopštilo je Ministarstvo.

– Kada je reč o tome kako će izgledati naš energetski miks u narednim godinama i decenijama, postoje dva najvažnija strateška dokumenta koja će odrediti put razvoja, a to su strategija razvoja energetike i nacionalni integrisani plan za klimu i energetiku. Srbija od prošle godine radi na donošenju ova dva dokumenta, koja će usaglasiti razvoj energetike, odrediti strukturu energetskog miksa i voditi računa o zdravlju životne sredine, ali ne od danas do sutra, već do 2050. godine – izjavila je potpredsednica Vlade posle sastanka Upravnog odbora integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku, na kojem su, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva za evropske integracije i Delegacije EU u Srbiji.

Mihajlović je rekla da je održano više od 50 sastanaka u različitim formatima, na kojima su učestvovali predstavnici više ministarstava, javnih preduzeća, ali i EU, Energetske zajednice, EBRD i da će od početna 33 radna scenarija biti predstavljeno šest.

– Nacionalni integrisani klimatski i energetski plan biće uskoro predstavljen javnosti kroz nekoliko scenarija, koji će pokazati kako stručna javnost, Vlada Republike Srbije, EU vide strukturu energetskog miksa do 2050. godine. Zvezda vodilja jeste unapređenje energetske efikasnosti, što je jedan od stubova naše energetske politike, jer time čuvamo životnu sredinu i štedimo energiju. Takođe, povećanje izgradnje kapaciteta koji koriste OIE, govorimo i o reverzibilnim HE, zelenom vodoniku, skladištima energije. Sve što postoji u scenarijima biće koliko god je potrebno na javnoj raspravi, jer se ovo ne tiče samo akademske, stručne javnosti, profesora, ministarstava, već je važno za svakog građanina i građanku Srbije i želimo da čujemo svako mišljenje, predlog i sugestiju – poručila je ona.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama