Gorivo budućnosti: Patenti za zeleni vodonik sve brojniji

vodonik_hidrogen_obnovljivi_izvori
Gorivo budućnosti: Patenti za zeleni vodonik sve brojniji

Foto: Pixabay/ akitada31

U zajedničkoj studiji koju su nedavno objavili Međunarodna agencija za obnovljive energije (IRENA) i Evropski zavod za patente (EPO), preko statistike patenata prikazani su trendovi i dinamika u oblasti proizvodnje vodonika pomoću obnovljive električne energije putem elektrolize.

Naime, studija Inovativni trendovi kod elektrolizera za proizvodnju vodonika pokazuje da je broj patenata u toj oblasti rastao prosečno 18% godišnje od 2005. godine.

Vodonik dobijen uz koršćenje obnovljive energije može se koristiti kao energent za hemijski sektor i kao gorivo u gorivnim ćelijama gde je jedini nusproizvod voda. Takođe može da zameni fosilne komponente u sintetičkim gorivima, gde se kombinuje sa ugljen-dioksidom. Osim toga, vodonika ima u izobilju i može se dobiti elektrolizom vode, uz korišćenje obnovljive energije, i prisustvo elektrokatalizatora. Ovi faktori čine vodonik vrlo privlačnim kao izvor zelene energije – ali samo pod uslovom da je i njegova proizvodnja takođe zelena.

Kako navodi IRENA, u novom izveštaju prati se evolucija prijavljenih patenata u proteklih 15 godina a ističe se nekoliko trendova:

• Broj porodica patenata za tehnologiju elektrolize vode premašio je 2016. broj patenata povezanih sa proizvodnjom vodonika iz fosilnih izvora (to jest, čvrstog ili tečnog uglja i vodonika na bazi nafte)

• Izumi u vezi sa elektrokatalizatorima na bazi jeftinijih minerala premašili su 2018. broj izuma zasnovanih na tradicionalnijim, ali skupljim elektrokatalizatorima (koji koriste zlato, srebro, platinu i druge plemenite metale), čime je potvrđena težnja za jeftinijim alternativama. Ovaj trend izrazito pokazuje skok broja prijavljenih patenata u Kini

• Fotoelektroliza je nova tehnologija koja se pojavljuje a može da integriše proizvodnju električne energije i vodonika u istom koraku, čime bi se potencijalno smanjili triškovi proizvodnje. U izveštaju se ističe prosečan broj međunarodnih porodica patenata na tom polju – od kojih su 50% prijavili univerziteti.

Potreba za čistijom energijom nikada nije bila veća. Iako prijave patenata pokazuju naglo povećanje brojnosti, u izveštaju se ističe da su i dalje potrebne velike inovacije tehnologije elektrolizera kako bi se dodatno snizili troškovi i oni pripremili za tržište energije na industrijskom nivou. Grafikoni i komentari u izveštaju čine ga korisnim za tehnologe, kompanije i investitore koji žele da bolje razumeju ovaj domen tehnologije koji se rapidno širi.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama