Gorivo budućnosti: Patenti za zeleni vodonik sve brojniji

vodonik_hidrogen_obnovljivi_izvori
hidrogen_obnovljivi_izvori

Foto: Pixabay/ akitada31

U zajedničkoj studiji koju su nedavno objavili Međunarodna agencija za obnovljive energije (IRENA) i Evropski zavod za patente (EPO), preko statistike patenata prikazani su trendovi i dinamika u oblasti proizvodnje vodonika pomoću obnovljive električne energije putem elektrolize.

Naime, studija Inovativni trendovi kod elektrolizera za proizvodnju vodonika pokazuje da je broj patenata u toj oblasti rastao prosečno 18% godišnje od 2005. godine.

Vodonik dobijen uz koršćenje obnovljive energije može se koristiti kao energent za hemijski sektor i kao gorivo u gorivnim ćelijama gde je jedini nusproizvod voda. Takođe može da zameni fosilne komponente u sintetičkim gorivima, gde se kombinuje sa ugljen-dioksidom. Osim toga, vodonika ima u izobilju i može se dobiti elektrolizom vode, uz korišćenje obnovljive energije, i prisustvo elektrokatalizatora. Ovi faktori čine vodonik vrlo privlačnim kao izvor zelene energije – ali samo pod uslovom da je i njegova proizvodnja takođe zelena.

Kako navodi IRENA, u novom izveštaju prati se evolucija prijavljenih patenata u proteklih 15 godina a ističe se nekoliko trendova:

• Broj porodica patenata za tehnologiju elektrolize vode premašio je 2016. broj patenata povezanih sa proizvodnjom vodonika iz fosilnih izvora (to jest, čvrstog ili tečnog uglja i vodonika na bazi nafte)

• Izumi u vezi sa elektrokatalizatorima na bazi jeftinijih minerala premašili su 2018. broj izuma zasnovanih na tradicionalnijim, ali skupljim elektrokatalizatorima (koji koriste zlato, srebro, platinu i druge plemenite metale), čime je potvrđena težnja za jeftinijim alternativama. Ovaj trend izrazito pokazuje skok broja prijavljenih patenata u Kini

• Fotoelektroliza je nova tehnologija koja se pojavljuje a može da integriše proizvodnju električne energije i vodonika u istom koraku, čime bi se potencijalno smanjili triškovi proizvodnje. U izveštaju se ističe prosečan broj međunarodnih porodica patenata na tom polju – od kojih su 50% prijavili univerziteti.

Potreba za čistijom energijom nikada nije bila veća. Iako prijave patenata pokazuju naglo povećanje brojnosti, u izveštaju se ističe da su i dalje potrebne velike inovacije tehnologije elektrolizera kako bi se dodatno snizili troškovi i oni pripremili za tržište energije na industrijskom nivou. Grafikoni i komentari u izveštaju čine ga korisnim za tehnologe, kompanije i investitore koji žele da bolje razumeju ovaj domen tehnologije koji se rapidno širi.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300