U aprilu konkurs za energetsku sanaciju javnih objekata – Nov poziv za domaćinstva u 3. kvartalu 2022.

Prozor
prozor

Novi javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima biće raspisan u trećem kvartalu ove godine, saznaje portal Srda u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Podsećamo da je prethodni javni poziv u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova raspisan u februaru ove godine, a ugovori između Ministartsva i 151 lokalne samouprave su potpisani u martu. Lokalne samouprave kreću da raspisuju pozive za građane i za firme koje će izvoditi radove.

Ukupna vrednost subvencija za građane u okviru ovog poziva iznosi 2 milijarde dinara, od čega je oko jedna milijarda opredeljena iz sredstava republičkog budžeta i približno toliko su obezbedili gradovi i opštine.

Dodatni novac u ove svrhe će stići kreditom Svetske banke u visini 50 miliona USD, saopštila je ta organizacija 24. marta.

S obzirom na to da su najavljene investicije u energetsku efikasnost u 2022. godini u visini od 250 mil EUR pitali smo Ministarstvo odakle će biti opredeljen ostatak novca.

– Deo novca obezbeđuje se u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, dok je drugi deo novca obezbeđen iz budžeta Republike Srbije. Projekti koji će se realizovati u saradnji sa Svetskom Bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj se finansiraju iz sredstava zajma. Sredstva od međunarodnih finansijskih institucija će biti raspoloživa za Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, dok će dodatna sredstva biti namenjena lokalnim samoupravama za energetsku sanaciju javnih objekata – navodi Ministarstvo.

Kako kažu u Ministarstvu, u toku su pregovori sa donatorima i drugim međunarodnim organizacijama o nastavku realizacije Nacionalnog programa i obezbeđivanju sredstava i za naredne godine.

U aprilu konkurs za energetsku sanaciju javnih objekata

– Javni poziv za jedinice lokalnih samouprava za energetsku sanaciju javnih objekata biće objavljen tokom aprila tekuće godine. Za ovaj javni poziv predviđena su sredstva iz budžeta Republike Srbije – najavljuje  Ministarstvo rudarstva i energetike.

U Ministarstvu napominju da je planirano da se programi energetske efikasnosti realizuju u naredne četiri godine. Nakon tog perioda, ukoliko bude bilo potrebe i interesovanja, planirano je da se i dalje nastavi sa realizacijom programa.

– Srbija trenutno troši i do četiri puta više energije za stvaranje jedinice jedinice BDP nego države koje su članice EU, i zbog toga je povećanje energetske efikasnosti jedan od prioriteta energetske politike. Energetska efikasnost je oblast u kojoj se mogu za relativno kratko vreme, za svega nekoliko godina, uz adekvatna ulaganja, postići značajni rezultati, što znači dovođenje efikasnosti potrošnje energije u Srbiji na evropski nivo, a time i veću energetsku bezbednost – kažu u Ministarstvu.

Mere energetske efikasnosti za koje se građani mogu prijaviti:

– zamena spoljnih prozora i vrata
– postavljanje termičke izolacije zidova, krovova i tavanica
– postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača
– zamena postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim
– zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže grejnih tela – radijatora i pratećeg pribora
– ugradnja toplotnih pumpi
– ugradnja elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi
– opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili)
– ugradnja solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode
– ugradnja solarnih panela.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300