U aprilu konkurs za energetsku sanaciju javnih objekata – Nov poziv za domaćinstva u 3. kvartalu 2022.

Prozor
prozor

Novi javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima biće raspisan u trećem kvartalu ove godine, saznaje portal Srda u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Podsećamo da je prethodni javni poziv u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova raspisan u februaru ove godine, a ugovori između Ministartsva i 151 lokalne samouprave su potpisani u martu. Lokalne samouprave kreću da raspisuju pozive za građane i za firme koje će izvoditi radove.

Ukupna vrednost subvencija za građane u okviru ovog poziva iznosi 2 milijarde dinara, od čega je oko jedna milijarda opredeljena iz sredstava republičkog budžeta i približno toliko su obezbedili gradovi i opštine.

Dodatni novac u ove svrhe će stići kreditom Svetske banke u visini 50 miliona USD, saopštila je ta organizacija 24. marta.

S obzirom na to da su najavljene investicije u energetsku efikasnost u 2022. godini u visini od 250 mil EUR pitali smo Ministarstvo odakle će biti opredeljen ostatak novca.

– Deo novca obezbeđuje se u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, dok je drugi deo novca obezbeđen iz budžeta Republike Srbije. Projekti koji će se realizovati u saradnji sa Svetskom Bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj se finansiraju iz sredstava zajma. Sredstva od međunarodnih finansijskih institucija će biti raspoloživa za Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, dok će dodatna sredstva biti namenjena lokalnim samoupravama za energetsku sanaciju javnih objekata – navodi Ministarstvo.

Kako kažu u Ministarstvu, u toku su pregovori sa donatorima i drugim međunarodnim organizacijama o nastavku realizacije Nacionalnog programa i obezbeđivanju sredstava i za naredne godine.

U aprilu konkurs za energetsku sanaciju javnih objekata

– Javni poziv za jedinice lokalnih samouprava za energetsku sanaciju javnih objekata biće objavljen tokom aprila tekuće godine. Za ovaj javni poziv predviđena su sredstva iz budžeta Republike Srbije – najavljuje  Ministarstvo rudarstva i energetike.

U Ministarstvu napominju da je planirano da se programi energetske efikasnosti realizuju u naredne četiri godine. Nakon tog perioda, ukoliko bude bilo potrebe i interesovanja, planirano je da se i dalje nastavi sa realizacijom programa.

– Srbija trenutno troši i do četiri puta više energije za stvaranje jedinice jedinice BDP nego države koje su članice EU, i zbog toga je povećanje energetske efikasnosti jedan od prioriteta energetske politike. Energetska efikasnost je oblast u kojoj se mogu za relativno kratko vreme, za svega nekoliko godina, uz adekvatna ulaganja, postići značajni rezultati, što znači dovođenje efikasnosti potrošnje energije u Srbiji na evropski nivo, a time i veću energetsku bezbednost – kažu u Ministarstvu.

Mere energetske efikasnosti za koje se građani mogu prijaviti:

– zamena spoljnih prozora i vrata
– postavljanje termičke izolacije zidova, krovova i tavanica
– postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača
– zamena postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim
– zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže grejnih tela – radijatora i pratećeg pribora
– ugradnja toplotnih pumpi
– ugradnja elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi
– opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili)
– ugradnja solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode
– ugradnja solarnih panela.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje