Svetska banka odobrila Srbiji zajam od 50 miliona USD za čistu energiju

Novac dolar
novac_dolar_rast

Svetska banka saopštila je da je Odbor izvršnih direktora danas odobrio zajam Srbiji u protivvrednosti 50 miliona dolara za Projekat čiste energije i energetske efikasnosti za građane.

U nameri da pomogne Srbiji da ostvari strateške ciljeve, dekarbonizaciju ekonomije i uključivanje većeg broja građana u energetsku tranziciju Odbor izvršnih direktora Svetske banke danas je odobrio zajam u protivvrednosti od 50 miliona dolara za Projekat čiste energije i energetske efikasnosti, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je cilj projekta da doprinese uštedi energije i omogući građanima veću udobnost i toplije domove, kroz ulaganja u čista i efikasna rešenja za grejanje i ugradnju sistema krovnih solarnih panela, a napuste fosilna goriva koja zagađuju vazduh.

– Stambeni sektor u Srbiji poseduje veliki neiskorišćen potencijal za unapređenje energetske efikasnosti jer domaćinstva čine oko jednu trećinu finalne potrošnje energije u Srbiji, a oko tri četvrtine energije koju koriste služi za grejanje – rekao je direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Ocenio je da će ulaganja potrebna za povećanje energetske efikasnosti, naročito u porodičnim kućama u kojima živi najveći broj građana sa nižim prihodima, doneti značajne socijalne, ekonomske i ekološke koristi.

Očekuje se da će tokom pet godina trajanja projekta ulaganje u održivo grejanje stići do 25.000 domaćinstava. Oko 2.500 najugroženijih domaćinstava dobiće podršku putem “dopunskih subvencija” za socijalnu inkluziju, a 3.000 domaćinstava trebalo bi da prestane da koristi tradicionalne vidove grejanja na čvrsta goriva.

Ugradnja krovnih solarnih panela trebalo bi da za četiri megavata poveća ukupnu instalisanu snagu postrojenja na obnovljive izvore energije.

U okviru projekta, prioritet za investicije biće porodične kuće, koje su često neadekvatno termoizolovane i, naročito u seoskim sredinama, za grejanje koriste ložišta na ugalj i drva, iako su ona manje efikasna i više zagađuju.

U gradskim sredinama, 60 odsto domaćinstava koja nemaju pristup centralnom ili daljinskom grejanju greje se na drva, a 15 odsto na ugalj.

Grejanje stambenih objekata predstavlja, kako je navedeno, značajan izvor zagađenja u gradovima Srbije, naročito tokom zimskih meseci, kada je odgovorno za više od polovine emisija finih čestica (PM 2,5) jer se najveći deo potreba za toplotnom energijom zadovoljava korišćenjem ogrevnog drveta i uglja.

Nedavno istraživanje Svetske banke u zemljama Zapadnog Balkana pokazalo je da se termoizolacijom zidova i krovova i zamenom prozora na porodičnim kućama mogu ostvariti uštede energije više od 50 odsto.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300