Skupština usvojila izmene Zakona o referendumu

skupstina_srbije
skupstina_srbije_4

Narodna skupština usvojila je danas izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

“Za” su glasala 193 poslanika, odnosno svi koji su bili prisutni.

Zakon stupa na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, posebnom odlukom poslanika.

U obrazloženju zakona piše da se izmene odnose na članove koji se tiču overe potpisa, predstavnika ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i roka za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu izmena ukida se taksa za overu potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

Prema predloženim izmenama, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine a ni Skupština Srbije neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu u naredne četiri godine.

Protesti zbog zakona

Poslanici su 25. novembra usvojili izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se, kako je ranije obrazloženo, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona zbog kojih su građani retko koristili te institute u praksi.

Vlada Srbije ranije je navela da će predložena rešenja omogućiti građanima da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

Usvajanje tog i zakona o eksproprijaciji dovelo je do građanskih protesta širom Srbije tokom kojih su blokirane ključne saobraćajnice, a posle masovnog okupljanja građana prošle subote, predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio je parlamentu zakon o eksproprijaciji i najavio izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje