Povećan budžet Ministarstva zaštite životne sredine za 2022. godinu

Evro kovanice
evro_novac_2

Budžet Ministarstva zaštite životne sredine za 2022. godinu iznosi 15,4 milijardi dinara. U odnosu na drugi rebalans budžeta za 2021. godinu reč je o povećanju od 39%, a gledajući prvobitni usvojen budžet Zakonom o budžetu za 2021. reč je o povećanju od 85%.

Za izvore finansiranja za Razdeo 25 Ministarstvo zaštite životne sredine, u odnosu na prošli budžet, najveće povećanje je u delu – primanja od inostranih zaduživanja i finansijske pomoći EU (više od 6 milijardi dinara).

Na troškovnoj strani, za smanjenje zagađenja vazduha iz individulanih izvora, što je namenjeno lokalnim samoupravama, u ovom budžetu je izdvojeno 150 miliona dinara, što je povećanje u odnosu na 100 miliona za 2021. Nastavak na ovo ulaganje jeste nova linija budžeta – nabavka, zamena, rekonstrukcija i sanacija kotlarnica za grejanje zašta je izdvojeno 200 miliona dinara, koja u prethodnom budžetu nije bila posebno izdvojena.

Za sanaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija je opredeljeno 350 miliona što je povećanje u odnosu na ovogodišnje opredeljenje rebalansom kada je ova stavka iznosila 209 miliona dinara.  Realizacija projekta izgradnje sistema upravljanja otpadom je rebalansom budžeta za 2021. umanjena, jer novac nije iskorišćen za ove namene. Za 2022. je značajno povećanje tako da ova linija iznosi 400 miliona.  Za izmeštanje i trajno zbrinjavanje opasnog otpada izdvojeno je 600 miliona. Taj iznos je utrošen i u 2021. godini, s tim da je dupliran poslednjim rebalansom budžeta u odnosu na prvobitni budžet od 300 miliona.  Za nabavku opreme za sakupljanje i reciklažu opredeljeno je 360 miliona dinara u odnosu na 230 miliona ove godine.

Za izgradnju regionalnih centara za upravljanje otpadom opredeljeno je milijardu dinara. A za projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu 1,25 milijardi.

Podsticaji za ponovnu upotrebu i iskorišćenje otpada kao sekundarne sirovine iznose 3 milijarde dinara.

Podsticaji za kupovinu električnih i hibridnih vozila su ostala u visini prošlogodišnjih subvencija na kraju godine, u visini od 150 miliona dinara.

Dotacije nevladinim organizacijama u budžetu za 2022. godinu iznose 40 miliona dinara što je značajno smanjenje u odnosu na ovu godinu kada su ti podsticaji iznosili 70 miliona. A smanjenje je i u odnosu na 2020. i 2019. godinu kada je iznos dotacija bio 50 miliona dinara.

U narednom periodu detaljnije ćemo analizirati ove i druge stavke budžeta Ministarstva za zaštitu životnu sredinu, šta je konkretno planirano, zašto je u nekim linijama povećanje iznosa u odnosu na raniji budžet a negde smanjenje, itd. Pratite SRDU.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 23. novembra Zakon o budžetu za 2022. godinu kojim su predviđeni prihodi od 1.516,8 milijardi dinara i rashodi od 1.717 milijardi dinara, tako da će budžetski deficit iznositi 200,2 milijarde dinara, odnosno 3% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300