U 2021. kupljeno 514 ekoloških vozila uz subvencije – Za 2022. godinu 150 miliona

Toyota hibrid
toyota

Foto: toyota.rs/PrtSc

U 2021. godini 514 hibridnih i električnih vozila kupljeni su uz pomoć državnih subvencija, saznaje portal SRDA u Ministarstvu zaštite životne sredine.

– Za podsticaje za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila podneto je 435 zahteva, a pravo na subvenciju ostvaruje 374 fizičkih i pravnih lica. Građani uglavnom podnose zahtev za jedno vozilo, dok kompanije često podnose zahteve za više vozila za svoj vozni park. Tako su fizička lica dobila ili su u postupku dobijanja subvencije za 232 vozila, dok će ih kompanije dobiti za 282 vozila – navode u Ministarstvu.

Najviše se kupuje “Toyota”

Najviše subvencija je podeljeno za hibridna vozila marke “Toyota” oko 80%, kažu u Ministarstvu.

Godinu dana ranije, odnosno 2020. godine, za subvenciju za kupovinu električnih i hibridnih vozila podneto je 242 zahteva. Dobilo ih je 108 fizičkih i pravnih lica za isto toliko vozila, navode u resornom ministarstvu.

Zahvaljujući podsticajima za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila, za te namene je ove godine opredeljeno 120 miliona, a rebalansom bužeta u oktobru 2021. budzet je povećan na 150 miliona dinara.

150 miliona za subvencije u 2022.

U budžetu za 2022.  godinu  predviđeno je 150 miliona dinara za podsticaje za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila.

Prijem zahteva počeće nakon što Vlada Srbije bude donela novu Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon.

Podrška države za vozila od 2.500 do 5.000 EUR

Za mopede i lake tricikle subvencije iznose 250 EUR, dok se za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, teški tricikl, laki četvorocikl i teški četvorocikl izdvaja 500 EUR. Za putnička i teretna vozila podsticaji se kreću od 2.500 do 5.000 EUR.

Do sada je najveće interesovanje bilo za hibridna putnička vozila, za koja je predviđena podrška od 2.500 EUR.

Predstavnici auto kuća ističu da su državne subvencije prepoznate kao glavni i najmasovniji podsticaj kupcima elektrifikovanih vozila i da u čak 75% slučajeva to predstavlja inicijalni motiv za prelazak na eko vozilo.

Taksi Premier Čačak

Foto: Premier Čačak

Kompanije zainteresovane za eko vozila

Osim građana i kompanije sve više rade na tome da svoju flotu obogate ekološkim vozilima. Na takav korak još prošle godine odlučio se i vlasnik “Premier” taksija iz Čačka pa sada tako u svojoj floti imaju 40 hibridnih i dva električna vozila, a čekaju isporuku još osam potpuno električnih automobila narednih meseci.

Kaže da su se na kupovinu ovakvih vozila odlučili i pre nego što je država počela da subvencioniše njihovu kupovinu baš zbog toga što je Čačak među najzagađenijim gradovima kako u Srbiji tako i Evropi, ali i zbog toga što takva vozila mali potrošači.

– U poslednje vreme koristimo subvencije za hibridna vozila od 2. 500 EUR i za električna 5.000 EUR što nije mala suma i znači dosta. Subvencije su nam isplaćene i kako bude išla isporuka tako ćemo ih koristiti – kaže Mijailović.

Dodaje da su vozači prezadovoljni jer osim činjenice da doprinose smanjenju zagađenja vozila su kako kaže, preudobna za vožnju, imaju automatske menjače, manje je odlazaka na pumpu, nema kvarova i popravki i slično.

Još jedan sagovornik rekao je da se odlučio na kupovinu hibridnih vozila najpre iz ekonomičnih razloga, koji se odnose na potrošnju, troškove registracije, održavanje, jer je sve to povoljnije od bilo kog klasičnog automobila, a posebno zbog smanjenja emisije štetnih gasova.

B.B. kaže da su za malu porodičnu firmu kupili tri vozila, a od velike pomoći kaže, bile su im i subvencije koje je država dala.

– Subvencija od 20% nije malo i to se isplati i nekome ko odluči da privatno za sebe kupi takvo vozilo, a ne samo za potrebe firme.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300