IRENA: Solar i vetar dominiraju u novim kapacitetima OIE

Obnovljivi izvori energije
obnovljivi_izvori_energije

Udeo energije proizvedene iz obnovljivih izvora (OIE) povećava se ravnomerno i daleko brže od dugoročnih predviđanja.

Najnoviji podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) pokazuju da su OIE nastavili rast i da ne gube zamah uprkos nesigurnosti svetske privrede. Do kraja 2021. godine globalna proizvodnja OIE iznosila je 3.064 gigavata (GW), čime je količina obnovljive energije povećana za 9,1%.

Iako na hidroelektrane otpada najveći udeo proizvodnih kapaciteta globalne obnovljive energije (1.230 GW), izveštaj “Kapaciteti obnovljivih izvora energije u 2022” koji objavljuje IRENA pokazuje da solarna i energija vetra i dalje dominiraju kada su novi proizvodni kapaciteti u pitanju. Ukupno su obe tehnologije sa 88 procenata doprinele novim proizvodnim kapacitetima obnovljive energije. Solarna energija prednjači sa povećanjem od 19%, a sledi vetroenergija čiji su kapaciteti povećani 13%.

– Ovaj kontinuirani napredak je još jedno svedočanstvo otpornosti OIE. Dobri rezultati prošle godine pružaju više mogućnosti da države iskoriste brojne socio-ekonomske prednosti OIE. Međutim, uprkos ohrabrujućem globalnom trendu, naši novi Izgledi svetske energetske tranzicije pokazuju da je energetska tranzicija daleko od toga da bude brža ili opšte rasprostranjena dovoljno da otkloni posledice klimatskih promena – kaže Frančesko la Kamera (Francesco La Camera), generalni direktor IRENA.

On napominje da tekuća energetska kriza takođe pruža dokaze da se svet ne može više oslanjati na fosilna goriva kako bi zadovoljio potražnju za energijom.

– Novac usmeren u proizvodnju energije iz fosilnih goriva daje nezadovoljavajuće rezultate, i u pogledu opstanka nacije i u pogledu opstanka planete. Obnovljiva energija bi trebalo da postane standard globalno. Moramo mobilisati političku volju kako bismo stremili ka 1.5°C – izjavio je La Kamera.

Kako bi se ostvarili klimatski ciljevi, OIE moraju da rastu bržim tempom nego potražnja za energijom. Međutim, mnoge zemlje još nisu dostigle tu tačku, uprkos značajnom povećanju korišćenja OIE za proizvodnju električne energije.

Od ukupno dodatih novih kapaciteta u 2021. godini 60 odsto je u Aziji, gde je lane ukupno dostignuto 1,46 teravata (TW) kapaciteta OIE. Tome je najviše doprinela Kina, dodavši 121 GW novih kapaciteta u Aziji. Evropa i Severna Amerika, predvođena SAD, zauzeli su drugo i treće mesto, sa 39 odnosno 38 GW novih kapaciteta. Obnovljiva energija napredovala je za 3,9 odsto u Africi i 3,3 procenta u Centralnoj Americi i na Karipskim ostrvima. Uprkos tome što pokazuje stabilan rast, tempo rasta je u oba regiona mnogo sporiji od globalnog proseka, što ukazuje na potrebu za jačom međunarodnom saradnjom kako bi se tržišta električne energije optimizovala i dovele krupne investicije u te regione.

Napredak po tehnologijama proizvodnje iz OIE

Hidroenergetika: Rast hidro kapaciteta bio je stabilan u 2021. uz puštanje u rad nekoliko velikih projekata koji su kasnili tokom prošle godine.

Energija vetra: Ekspanzija vetroparkova nastavljena je sporijim tempom u 2021 u poređenju s 2020. (+93 GW u poređenju sa +111 GW)

Solarna energija: Povećanjem novih kapaciteta u svim glavnim regionima na svetu prethodnih godina, ukupni globalni solarni kapaciteti nadmašili su one iz energije vetra.

Energija biomase: Neto ekspanzija kapaciteta povećana je u 2021 (+10,3 GW u poređenju sa +9,1 GW u 20202).

Geotermalna energija: Geotermalni kapaciteti imali su izvanredan rast u 2021, sa dodatih 1,6 GW.

Vanmrežni sistemi: Kapaciteti vanmrežnih sistema porasli su za 466 MW u 2021 (+4%) i dostigli 11,2 GW.

Srbija u izveštaju

Udeo obnovljivih izvora energije u ukupnim kapacitetima u Srbiji je smanjen prošle godine u odnosu na 2020. sa 37% na 34,8%.

Ukupna instalisana snaga OIE 2021. godine je 2.964 MW u odnosu na 2020. godinu 2.928 MW.

Prema podacima iz ovog izveštaja, kada je reč o solarnoj energiji, Srbija je imala povećanje prošle godine sa 31 na 52 MW.

Vetroparkovi su na istom nivou od 398 MW.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300