Cena struje ostaje ista – EPS jedini snabdevač električnom energijom na tržištu

Dalekovod struja
dalekovod_struja_51

Cena struje neće biti povećana, čuju se umirujuće reči za građane od nadležnih institucija. Novi vršilac dužnosti direktora “Elektroprivrede Srbije” Miroslav Tomašević poručuje “da nije u planu povećanje cene električne energije i da bi to bilo u ovom trenutku neodgovorno”. Da nema povećanja cena struje, poručuje i ministar finansija Siniša Mali.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike je krajem prošle godine, kada je i krenuo drastični skok cena električne energije na svetskom tržištu, najavljeno da cena struje za građane ostaje ista do kraja grejne sezone.

– Cene električne energije za građane su među najnižima u Evropi, i tako će i ostati. U slučaju da se cene energenata ne vrate na nivo pre krize, razmotriće se predlog za novo produženje perioda na koji su oročene sadašnje cene – navode za portal SRDA u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Uvoz struje i dalje

Srbija je prinuđena da uvozi struju. Decembarski problemi u Termoelektrani “Nikola Tesla” i havarije u januaru ove godine su uticale da se ne proizvodi struja u punom kapacitetu.

Iz Ministarstva kažu da je “snabdevanje građana i industrije redovno, a trenutni uvoz je na nivou oko 10.000 MWh dnevno”.

Cena za privredu

Krajem prošle godine Vlada Srbije preporučila je “Elektroprivredi Srbije” da ugovore sa kupcima na komercijalnom tržištu odnosno privredom za period 1. januar – 30. jun 2022. godine sklapa po ceni od 75 evra po megavat satu.

– Cene su oročene do perioda za koji se smatra da će nakon njega doći do stabilizacije prilika i vraćanja cena vrlo blizu onih koje su postojale pre krize. Rast cena naročito utiče na privredne subjekte kod kojih u proizvodnom ciklusu električna energija i energenti u ukupnim troškovima učestvuju u visokom procentu. Tokom zimskog perioda, iz razloga uvećanih potreba za električnom energijom JP EPS je uvozio značajne količine električne energije po cenama koje su bile i višestruke u odnosu na cenu po kojoj snabdeva komercijalne kupce i to po preporuci Vlade. Na ovaj način, posredno, Vlada je pomogla da stanje ukupne privrede Srbije bude održivo – navode u Ministarstvu.

U Ministarstvu dodaju da ipak očekuju stabilizaciju globalnih prilika, a sa njom i cene energenata značajno niže od sadašnjih.

EPS jedini snabdevač

EPS je prošle godine snabdevao oko 95% tržišta strujom, a sada se vratio na snabdevanje celokupnog tržišta.

Podsećamo, tržište struje za privredu otvoreno je u 2013. i 2014. godini odnosno tada su firme birale snabdevače struje na tržištu. Od 2015. i domaćinstva mogu slobodno da biraju snabdevača na tržištu, s tim da je zadržana mogućnost da koriste javno snabdevanje.

Nekoliko najvećih firmi, snabdevači strujom, sa kojima smo razgovarali u prethodnom periodu, rekle su nam da ne posluju zbog situacije na tržištu odnosno zbog visoke cene na svetskim tržištima, da su im kupci prešli na rezervno snabdevanje i potom prelaze u EPS. Te firme su istakle da će nastaviti da posluju u sektoru obnovljivih izvora energije.

U Ministarstvu rudarstva i energetike kažu da je od registrovanih više od 60 snabdevača, do krize je radilo svega desetak, dok su po nastanku krize i one prestale da rade.

– Na svetskoj i evropskoj berzi došlo je do naglog skoka cena energenata i energije. Ove cene su sve pogodile na jednak način. Problem je direktno pogodio sve snabdevače koji su berzanski trgovali, a nisu imali i sopstvenu proizvodnju. Većina ih je električnu energiju, pored nabavke na berzi kupovala od JP EPS. Iako je EPS morala da usklađuje svoje cene sa berzanskim, one su bile niže od berzanskih ali ipak nedovoljno niske kako bi drugi trgovci električnom energijom očuvali svoje poslovanje, tj. finansijski nisu bili spremni na značajnije promene – objašnjavaju u Ministarstvu.

Uz svetsku krizu koja je u energetskom sektoru od kraja prošle godine, nova kriza je izazvana ratom u Ukrajini, tako da se iz dana u dan beleže rekordne vrednosti cene električne energije.

 

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300