Mihajlović: Cena struje za domaćinstva ostaje ista do kraja sezone

Cena struje
cena_struje_struja

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da Srbija ima dovoljno potencijala da sa novim kapacitetima bude energetski dovoljna i da ne mora da uvozi struju, a da cena za domaćinstva ostaje ista do kraja sezone.

– Suština je da je država obezbedila dovoljno energije i energenata, što je prvi uslov da privreda može da funkcioniše i da budemo energetski bezbedni i stabilni. Cena struje za domaćinstva ostaje ista do kraja zimske sezone, a kompanije će razgovarati sa Elektroprivredom – rekla je Mihajlović, gostujući na RTS-u, a prenosi Beta.

Ona je kazala da je potrebno razgovarati i o nuklearnim elektranama, da Srbija “mora da gradi nove elektroenergetske kapacitete, jer 30 godina nismo izgradili nijedan”.

– U godinama i decenijama ispred nas sigurno nas očekuju još veća potražnja i potrošnja energije i jasno je da moramo da gradimo nove srednje i velike hidroelektrane, solarne i vetroelektrane, ali i da razgovaramo o nuklearnoj energiji – rekla je Mihajlović.

Dodala je da će se razgovarati o tome da li će to biti standardne ili modularne elektrane sa novim tehnologijama, da li postoji mogućnost da se grade u samoj Srbiji ili da se učestvuje u izgradnji u nekoj drugoj državi.

Mihajlović je rekla da je dogovor koji su predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, postigli o ceni i isporuci ruskog gasa veliki rezultat za bezbednost Srbije i za privredni rast.

– Dogovor o ceni gasa koji su postigli predsednici Vučić i Putin velika je i vrlo važna vest. To nije samo pitanje dobrih odnosa dva predsednika i dobrih političkih odnosa dve države, to je važno za energetsku stabilnost i bezbednost naše zemlje. Imaćemo dovoljno gasa i sigurno snabdevanje, ne samo u narednih šest meseci, a to znači i da cene za domaćinstva ostaju nepromenjene, a za privredu to znači da ostaje konkurentna – rekla je Mihajlović.

Ona je ponovila da će Srbija raditi na proširenju kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor i da će graditi novo skladište.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300