Završena revitalizacija HE “Đerdap 1”: Snaga EPS-a povećana za 100 MW

Đerdap
Đerdap

Foto: Pixabay/hpgruesen

Završena je revitalizacija hidroelektrane “Đerdap 1”, čime je snaga Elektroprivrede Srbije (EPS) povećana za 100 megavata, a u toku su primopredajna ispitivanja i najkasnije do polovine novembra očekuje se sinhronizacija i uključivanje u elektroenergetski sistem, saopštio je EPS.

Kako je navedeno, ovih dana pokrenuta je “prva vrtnja” poslednjeg revitalizovanog agregata A3 i “Đerdap 1” je sa šest modernizovanih i jačih agregata spreman da iskoristi potencijal Dunava.

– “Đerdap 1” je više od pet decenija ponos naše hidroenergetike i uspešno urađenom revitalizacijom biće to sigurno i narednih 30 do 40 godina. Dobili smo povećanu snagu, manji obim održavanja i višedecenijsku pouzdanost – rekao je v. d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković posle obilaska završenih radova.

Živković je istakao da je revitalizacijom “Đerdapa 1” ukupna snaga njenih šest agregata povećana na 1.140 megavata, a “povećanjem nominalne aktivne snage svakog agregata sa 171 na 190 megavata EPS je dobio jednu novu elektranu, snage oko 100 megavata”.

– Nastavićemo revitalizacije u hidro sektoru i u narednom periodu, a najznačajniji projekti su modernizacija “Vlasinskih hidroelektrana”, kao i hidroelektrana “Bistrica”, “Potpeć” i “Đerdap 2” – kazao je Živković.

Prema njegovim rečima, značaj revitalizacije hidroelektrana EPS-a prepoznala je i Evropska unija, koja je kroz program “Western Balkan Investments Framework” dodelila EPS-u bespovratna sredstva od 49 miliona EUR za finansiranje četiri projekta obnovljivih izvora energije.

– Od toga, 16,1 milion EUR namenjeno je za revitalizaciju “Vlasinskih hidroelektrana” – rekao je Živković.

Podseća se da je “Đerdap 1” najveća hidroelektrana u sistemu EPS-a, koja proizvodi oko polovine ukupne električne energije iz hidro sektora EPS-a.

Radove na revitalizaciji “Đerdapa 1” obavili su stručni timovi EPS-a, hidroelektrane “Đerdap”, stručnjaci domaćih naučnih institucija i ruske firme “Silovije mašini”.

Agregat A3 zaustavljen je 1. septembra 2022, posle više od 51 godine rada.

U revitalizovane agregate ugrađena je najmodernija oprema domaćih i svetskih proizvođača.

Glavni isporučilac opreme je bila ruska firma “Silovije mašini” iz Sankt Petersburga, a deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama.

Izvođači radova bili su radnici “Đerdapa 1”, preduzeća “Goša montaže”, “Đerdap usluga”, “ATB Sever” iz Subotice, potom firme “Jadran”, “Kolubara metal”, kao i stručnjaci instituta “Nikola Tesla” i “Mihajlo Pupin”, dok je kontrola metala poverena Institutu za ispitivanje materijala iz Beograda.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje