Viši sud potvrdio zabranu istraživanja bora i litijuma u Valjevu

Priroda selo
Viši sud potvrdio zabranu istraživanja bora i litijuma u Valjevu

Viši sud u Valjevu potvrdio je odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je određena privremena mera kojom su zabranjena primenjena geološka istraživanja kompaniji “Euro Lithium Balkan”, saopštila je organizacija Za zdravije sutra iz Velikih Crljena.

Ova privremena mera će trajati do pravosnažnosti postupka kojim su meštani nekoliko valjevskih sela zahtevali od Ministarstva rudarstva da im prizna svojstvo stranke sa suprotnim interesom od kompanije “Euro Lithium Balkan”, piše u saopštenju.

Kako se podseća meštani su tražili i da se odbije zahtev te kompanije za produženje odobrenja za primenjena geološka istraživanja bora i litijuma na istražnom području Valjevsko-mioničkom basenu. U saopštenju se podseća da su meštani sela Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj, Šušeoka u dolini Kolubare protestovali 7. novembra u Lukavcu.

Tada su zatražili obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji “Euro Lithium Balkan” za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije – napominje se u saopštenju.

Razlog okupljanja su bili rezultati analize zemlje koji je uradio Hemijski fakultet jer je potvrđena kontaminacija zemljišta iz dve istražne bušotine. Napominje se da će meštani sela u dolini Kolubare nastaviti da se bore za svoja prava i za zabranu daljih istraživanja.

Osnovni sud u Valjevu je postupajući po zahtevu narodnog pokreta “Marš s Kolubare” usvojio privremenu meru zabrane svih rudarskih radova kompaniji “Euro Litium Balkan” početkom decembra.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama