Sud u Valjevu privremeno zabranio rad “Euro Lithium Balkan”

selo_livade_32

Osnovni sud u Valjevu doneo je privremeno rešenje o zabrani rada kompanije “Euro Lithium Balkan” do daljeg, do okončanja postupka koji je narodni pokret “Marš sa Kolubare” pokrenuo pred Ministarstvom rudarstva i energetike, potvrdio je za N1 Sreten Đorđević, pravni zastupnik ovog pokreta.

Ministarstvu je upućen zahtev da kanadskoj kompaniji ne budu produžene dozvole za rad. Kompanija “Euro Lithium Balkan” u dolini Kolubare realizuje dva projekta: Valjevo-Mionica i Valjevo sever.

Đorđević je rekao da je do sada laboratorijski potvrđeno da geološkim istraživanjima voda nije zagađena samo u bunarima Cvetka Jovanovića u Lukavcu i Dragana Tadića u Šušeoki već i arterskom bunaru porodice Arbajter koja ima proizvodnju borovnice na četiri hektara u Lukavcu.

U bunaru porodice Arbajter je pronađena dva i po puta veća koncentracija bora od dozvoljene.

– Što znači da same bušotine prouzrokuju mešanje vode iz dubine sa površinskim vodama, što je opasno i za vodosnabdevanje samog Valjeva – naglasio je Đorđević.

Podsećamo, meštani sela u okolini Valjeva su 8. novembra su održali protest tražeći da se zaustavi istraživanje litijuma i bora, hitnu reakciju rudarsko-geološke i poljoprivredne inspekcije, kao i oduzimanje dozvole kompaniji “Euro Lithium Balkan” za dalja istraživanja zbog kršenja propisa Republike Srbije,

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300