Sud u Valjevu privremeno zabranio rad “Euro Lithium Balkan”

Sud u Valjevu privremeno zabranio rad “Euro Lithium Balkan”

Osnovni sud u Valjevu doneo je privremeno rešenje o zabrani rada kompanije “Euro Lithium Balkan” do daljeg, do okončanja postupka koji je narodni pokret “Marš sa Kolubare” pokrenuo pred Ministarstvom rudarstva i energetike, potvrdio je za N1 Sreten Đorđević, pravni zastupnik ovog pokreta.

Ministarstvu je upućen zahtev da kanadskoj kompaniji ne budu produžene dozvole za rad. Kompanija “Euro Lithium Balkan” u dolini Kolubare realizuje dva projekta: Valjevo-Mionica i Valjevo sever.

Đorđević je rekao da je do sada laboratorijski potvrđeno da geološkim istraživanjima voda nije zagađena samo u bunarima Cvetka Jovanovića u Lukavcu i Dragana Tadića u Šušeoki već i arterskom bunaru porodice Arbajter koja ima proizvodnju borovnice na četiri hektara u Lukavcu.

U bunaru porodice Arbajter je pronađena dva i po puta veća koncentracija bora od dozvoljene.

– Što znači da same bušotine prouzrokuju mešanje vode iz dubine sa površinskim vodama, što je opasno i za vodosnabdevanje samog Valjeva – naglasio je Đorđević.

Podsećamo, meštani sela u okolini Valjeva su 8. novembra su održali protest tražeći da se zaustavi istraživanje litijuma i bora, hitnu reakciju rudarsko-geološke i poljoprivredne inspekcije, kao i oduzimanje dozvole kompaniji “Euro Lithium Balkan” za dalja istraživanja zbog kršenja propisa Republike Srbije,

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama