Vina iz podruma “Magaza” kroz generacije – otkrivaju prošlost i čuvaju kvalitet

vinarija magaza
Vina iz podruma “Magaza” kroz generacije – otkrivaju prošlost i čuvaju kvalitet

Foto: Vinarija Magaza

Na temeljima starog podruma koji je imao burnu istoriju, 2015. godine je otvorena nova vinarija koja je dobila naziv “Magaza”.

Pripada rejonu Tri Morave i čuvenom Trsteničkom vinogorju, po mnogima jednom od najboljih u Srbiji.

Priča je počela daleke 1946. u mestu Velika Drenova kada je osnovan podrum “Magaza”. Odmah nakon izgradnje, naredne godine zgrada podruma je nacionalizovana i tako je proizvodnja vina i rakije zaustavljena sve do 1957. godine kada je i podrum zvanično vraćen porodici Milanović.

Na temeljima starog podruma nikla je nova vinarija, registrovana 2015. godine kao porodična vinarija “Magaza”, koja proizvodi vino od grožđa iz sopstvenih zasada.

Zasadi su u rejonu Tri Morave u selu Mala Drenova, na lokaciji Lipnica, na 280 metara nadmorske visine, gde se uzgajaju sorte merlot i šardone, a na lokaciji Vinik, koja je na 290 metara nadmorske visine, uspeva sorta bela tamjanika.

vinarija magaza 2

Foto: Vinarija Magaza

Nastavak porodične tradicije

Velika Drenova je čuvena po proizvodnji kalemova od kojih nastaje loza, od koje nastaje vino, a Bojan Milanović i njegova porodica nastavili su porodičnu tradiciju.

– Proizvodnja vina nam je porodični posao koji su pokrenuli naši preci, a mi smo samo nasledili i modernizovali sam proces prerade grožđa – kaže za portal SRDA Bojan Milanović, koji sa suprugom posvećeno već godinama radi na tome.

Bojan objašnjava da je podrum koji imaju preradnog kapaciteta 20.000 litara vina, a grožđe se ubira iz zasada površine oko četiri hektara.

– Godišnja proizvodnja je od 10.000 do 20.000 litara, u zavisnosti od berbe i toga kakva je bila godina – navodi Bojan Milanović.

Iz godine u godinu povećavali su zasade, a plan porodice Milanović je da u narednom periodu nastavi da radi na tome, još povećava zasade pod vinovom lozom, ali i proizvodnju vina.

U njihovim zasadima zastupljeno je nekoliko sorti grožđa: tamjanika bela, ali i crna, šardone i merlot. U ponudi imaju pet etiketa, a merlot proizvode u dve etikete – Magaza Merlot i Magaza Merlot selekcija koja se proizvodi u posebno dobrim godinama i grožđe za selekciju se ubira sa određenih mikro-lokaliteta u vinogradu.

Magaza Merlot

Foto: Vinarija Magaza

Gde se može kupiti vino “Magaza”?

Vina “Magaza” mogu se kupiti u svim većim vinotekama na teritoriji Srbije, a mogu se konzumirati u mnogim restoranima i hotelima u Beogradu, Nišu, Vrnjačkoj Banji, Kraljevu, Kruševcu, Trsteniku. Takođe, može se poručiti i putem sajta vinarije.

– Naša vina imaju prošlost, sadašnjost i budućnost. Pratimo ih još u vinogradu, negujemo dok odrastu, a onda ih prepuštamo ljubiteljima vina. Mi nemamo kupce – mi imamo prijatelje sa kojima zajedno tragamo za nedostižnom istinom koja se, to svi dobro znamo, krije u vinu – poručuju iz Vinarije “Magaza”.

Brojna priznanja za kvalitet

Porodica Milanović dobila je brojna priznanja i nagrade za kvalitet, i kažu da su im sva podjednako draga, ali ipak izdvajaju prvu nagradu na takmičenju u italijanskom gradu Bergamo. Tu su se ocenjivala vina od sorte merlot i kaberne sovinjon iz celog sveta, a nagradu su dobili za prvo vino koje su lansirali na tržište 2015. godine.

Dalji koraci vinskom turizmu

Planiraju da u narednom period nastave da ulažu u modernu opremu za proizvodnju vina, zatim da prošire barik salu i preradni kapacitet podruma kao i da se više posvete vinskom turizmu kako bi vinskim turistima bili što prepoznatljiviji i kako bi poželeli da ih posete.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama