Vina iz podruma “Magaza” kroz generacije – otkrivaju prošlost i čuvaju kvalitet

vinarija magaza
vinarija magaza 2022_2

Foto: Vinarija Magaza

Na temeljima starog podruma koji je imao burnu istoriju, 2015. godine je otvorena nova vinarija koja je dobila naziv “Magaza”.

Pripada rejonu Tri Morave i čuvenom Trsteničkom vinogorju, po mnogima jednom od najboljih u Srbiji.

Priča je počela daleke 1946. u mestu Velika Drenova kada je osnovan podrum “Magaza”. Odmah nakon izgradnje, naredne godine zgrada podruma je nacionalizovana i tako je proizvodnja vina i rakije zaustavljena sve do 1957. godine kada je i podrum zvanično vraćen porodici Milanović.

Na temeljima starog podruma nikla je nova vinarija, registrovana 2015. godine kao porodična vinarija “Magaza”, koja proizvodi vino od grožđa iz sopstvenih zasada.

Zasadi su u rejonu Tri Morave u selu Mala Drenova, na lokaciji Lipnica, na 280 metara nadmorske visine, gde se uzgajaju sorte merlot i šardone, a na lokaciji Vinik, koja je na 290 metara nadmorske visine, uspeva sorta bela tamjanika.

vinarija magaza 2

Foto: Vinarija Magaza

Nastavak porodične tradicije

Velika Drenova je čuvena po proizvodnji kalemova od kojih nastaje loza, od koje nastaje vino, a Bojan Milanović i njegova porodica nastavili su porodičnu tradiciju.

– Proizvodnja vina nam je porodični posao koji su pokrenuli naši preci, a mi smo samo nasledili i modernizovali sam proces prerade grožđa – kaže za portal SRDA Bojan Milanović, koji sa suprugom posvećeno već godinama radi na tome.

Bojan objašnjava da je podrum koji imaju preradnog kapaciteta 20.000 litara vina, a grožđe se ubira iz zasada površine oko četiri hektara.

– Godišnja proizvodnja je od 10.000 do 20.000 litara, u zavisnosti od berbe i toga kakva je bila godina – navodi Bojan Milanović.

Iz godine u godinu povećavali su zasade, a plan porodice Milanović je da u narednom periodu nastavi da radi na tome, još povećava zasade pod vinovom lozom, ali i proizvodnju vina.

U njihovim zasadima zastupljeno je nekoliko sorti grožđa: tamjanika bela, ali i crna, šardone i merlot. U ponudi imaju pet etiketa, a merlot proizvode u dve etikete – Magaza Merlot i Magaza Merlot selekcija koja se proizvodi u posebno dobrim godinama i grožđe za selekciju se ubira sa određenih mikro-lokaliteta u vinogradu.

Magaza Merlot

Foto: Vinarija Magaza

Gde se može kupiti vino “Magaza”?

Vina “Magaza” mogu se kupiti u svim većim vinotekama na teritoriji Srbije, a mogu se konzumirati u mnogim restoranima i hotelima u Beogradu, Nišu, Vrnjačkoj Banji, Kraljevu, Kruševcu, Trsteniku. Takođe, može se poručiti i putem sajta vinarije.

– Naša vina imaju prošlost, sadašnjost i budućnost. Pratimo ih još u vinogradu, negujemo dok odrastu, a onda ih prepuštamo ljubiteljima vina. Mi nemamo kupce – mi imamo prijatelje sa kojima zajedno tragamo za nedostižnom istinom koja se, to svi dobro znamo, krije u vinu – poručuju iz Vinarije “Magaza”.

Brojna priznanja za kvalitet

Porodica Milanović dobila je brojna priznanja i nagrade za kvalitet, i kažu da su im sva podjednako draga, ali ipak izdvajaju prvu nagradu na takmičenju u italijanskom gradu Bergamo. Tu su se ocenjivala vina od sorte merlot i kaberne sovinjon iz celog sveta, a nagradu su dobili za prvo vino koje su lansirali na tržište 2015. godine.

Dalji koraci vinskom turizmu

Planiraju da u narednom period nastave da ulažu u modernu opremu za proizvodnju vina, zatim da prošire barik salu i preradni kapacitet podruma kao i da se više posvete vinskom turizmu kako bi vinskim turistima bili što prepoznatljiviji i kako bi poželeli da ih posete.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300