U Beču pas locira oštećene strujne kablove

Beč pas tragač
Beč pas tragač

Foto: Kancelarija grada Beča u Beogradu

Beč ima jednu od najsigurnijih elektroenergetskih mreža na svetu s pouzdanošću snabdevanja od 99,99%. Ipak, i u Beču se desi da, najčešće bager dovede do prekida struje.

U cilju lakšeg lociranja oštećenih kablova u glavnom gradu Austrije koriste se obučeni psi tragači. Razlog za to su kablovi visokog i vrlo visokog napona koji su većinski opremljeni izolacionim fluidom, objavila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

Ako je kabl oštećen, na primer tokom građevinskih radova i fluid procuri, pas tragač može locirati mesto curenja. Tako Bečka elektromreža može precizno i brzo da iskopa određeno mesto i popravi kabl. Naravno, kablovi se čuvaju i bez psa kako bi se obezbedilo pouzdano snabdevanje strujom. Međutim, traženje kvara bez psa tragača zahteva puno vremena i prouzrokuje veće troškove. Oštećeni deo kabla mora biti pretražen putem zahtevnog postupka a često su potrebna i višestruka kopanja.

U Beču je ukupno postavljeno 53 kilometra podzemnih kablova vrlo visokog napona (380 kilovolti) i 400 kilometara visokonaponskih kablova (110 kilovolti). Ukupna dužina električne mreže je oko 20.500 kilometara. Oko 70% prekida struje izazvano je “spoljnim delovanjem”.

Belgijski ovčar obučen je da oseti određenu supstancu i sa trenerom je nedavno obišao devet kilometara kablova. Jedan pas dnevno može proveriti oko pet kilometara. Povremeno se mirisna supstanca namerno postavlja, a kada je pas otkrije sledi nagrada.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300