Srpski organski proizvođači na sajmu “BIOFACH 2022” u Nirnbergu

Jabuke
Srpski organski proizvođači na sajmu “BIOFACH 2022” u Nirnbergu

Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS) u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnim udruženjem za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organica” organizuju nastup srpskih privrednika, po četvrti put, u okviru nacionalnog štanda Srbije na specijalizovanom međunarodnom sajmu organske hrane “BIOFACH 2022”, saopštila je Privredna komora Srbije.

Sajam će biti održan od 26. do 29. jula u Nirnbergu u Nemačkoj.

– Na ovogodišnjem sajmu “BIOFACH 2022”, u okviru nacionalnog paviljona Srbije, pod prepoznatiljivim sloganom “We speak organic”, naši organski proizvođači predstaviće se širokim asortimanom proizvoda od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća, povrća, sušenih pečuraka do proizvoda od žitarica, organskih testenina, džemova i voćnih namaza od organskog voća – kaže Bojana Lalović iz Službe za organizaciju sajmova PKS.

Svoj proizvodni program predstaviće “Ecoagri Serbia” Bela Crkva, “Drenovac” iz Arilja, “Menex” iz Kruševca, “Masterfood” iz Užica, “ITN Group” i kompanija “Nisha” iz Beograda, “ES komerc” iz Prijepolja, “AGRO-BIS” iz Blaca i “Frutorga” iz Prokuplja.

BIOFACH predstavlja najveći svetski sajam u oblasti organske proizvodnje. Okuplja više od 3.000 izlagača i obiđe ga preko 50.000 posetilaca iz više od 130 zemalja. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije pokreta organske poljoprivrede (IFOAM), čiji je član i Privredna komora Srbije.

Pored međunarodne izložbe organskog sektora, to je mesto trgovine i poslovanja, ali i mesto na kojem se kreiraju politike i trendovi u sektoru.

U Srbiji se organskom proizvodnjom bavi više od 7.000 proizvođača, a u poslednjih deset godina izvoz je porastao više od petnaest puta.

Samo u odnosu na 2020. godinu, izvoz u 2021. godini je porastao za 53% i iznosio je 57,4 mil EUR.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama