Šefica EK upozorila na realnu opasnost od vukova

zoo vrt vuk
zoo vrt vuk

Evropska komisija (EK) pozvala je danas lokalne zajednice, naučnike i sve zainteresovane strane širom EU da joj do 22. septembra dostave ažurirane podatke o populaciji vukova i njihovom uticaju na život.

Komisija će na osnovu prikupljenih podataka odlučiti o predlogu da se, po potrebi, izmeni status zaštite vukova u EU i da se ažurira pravni okvir kako bi se obezbedila fleksibilnost.

Povratak vukova u regione EU u kojima ih dugo nije bilo sve češće dovodi do sukoba sa lokalnim poljoprivrednicima i lovcima, posebno tamo gde se ne primenjuju mere zaštite stoke od napada.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je koncentracija vukova u nekim evropskim regionima postala realna opasnost za stoku i potencijalno ljude.

– Pozivam lokalne i nacionalne vlasti da preduzmu mere tamo gde je potrebno. Sadašnje zakonodavstvo EU im to omogućava – rekla je šefica Komisije.

Inače, pre godinu dana jedan vuk je napao i zaklao ponija porodice Fon der Lajen. Utvrđeno je da taj vuk zaklao još 12 ovaca i krava i nakon toga su nadležne nemačke vlasti dozvolile da ga ustrele.

Vuk je kao autohtona vrsta deo evropske prirodne baštine i ima važnu ulogu u njenim ekosistemima, navela je Komisija dodajući da prema Direktivi o staništima većina populacije vukova uživa strogu zaštitu, uz mogućnost odstupanja.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje