Sajam etno hrane i pića od 24. do 27. novembra

sajam etno hrane
ajvar_zimnica

Šesnaesto izdanje Sajma etno-hrane i pića održaće se od 24. do 27. novembra, a tom prilikom predstaviće se više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda – rukom rađeni proizvodi po tradicionalnoj recepturi, najčešće od organski gajenih sirovina, ali i novi proizvodi nastali na temeljima tradicije i mašti proizvođača, kao i ambalaža za pakovanje tradicionalnih proizvoda, saopšteno je na sajtu grada Beograda.

Mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja. Privredna komora Srbije predstaviće proizvođače iz Leskovca, Požarevca, Zaječara, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Užica, Valjeva, Zrenjanina, Pančeva, Novog Sada, Niša i Beograda, a nastupiće i afirmisani proizvođači kao što su “Granice” iz Mladenovca i poljoprivredno gazdinstvo Milosave Grozdić.

Međunarodni karakter manifestaciji daće učesnici iz Republike Srpske, Rumunije i Grčke.

Sajam etno-hrane i pića odigrao je u poslednjih 15 godina značajnu ulogu u brendiranju, promociji i plasmanu leskovačkog ajvara, kačarskog i homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica, vurde, banice, vrtke, različitih džemova, slatka, kitnkeza, kisele zimnice, suhomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, sireva, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina i rakije, od kojih su mnogi postali i izvozni artikli.

Pre svega, manifestacija ima poslovni i promotivni karakter. Namenjena je distributerima, dobavljačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana, trgovinskih radnji ili šefovima kuhinja, profesionalnim gastronomima, kupcima iz inostranstva radi zaključenja kupoprodajnih ugovora, a za te kategorije posetilaca ulaz je besplatan.

U revijalnom delu manifestacije, koji se odvija u Etno-dvorištu ili na štandovima izlagača, predstavljaju se i degustiraju jela karakteristična za pojedine regione, neka za mnoge zaboravljena jela, koja će pomoći da se ne zaborave ukusi i običaji pojedinih epoha i regiona.

Poseban segment sajma predstavlja izložba rukotvorina koju i ove godine organizuje Društvo srpskih domaćina. Žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u prepoznavanju najkvalitetnijih proizvoda oceniće eksponate u više robnih grupa i podgrupa i dodeliti diplome i priznanja, a najboljem među njima najviše godišnje priznanje – “Sajam etno hrane i pića – robna marka iz Srbije 2022”.

Sajam će biti otvoren od četvrtka, 24. novembra, do nedelje, 27. novembra, od 10 do 19h.

Ulaznice za građane koštaju 400 dinara, za grupne posete 300 dinara, a za škole 200 dinara. Cena parkinga u sajamskom krugu je 150 dinara po satu.

Pokrovitelji Sajma etno hrane i pića su Grad Beograd – Sekretarijat za poljoprivredu i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300