Robotska taksi vozila šire se u gradovima Kalifornije

taxi vozilo robot
taxi vozilo robot

Foto: Pexels/NEOSiAM 2024+

Vlasti Kalifornije su dali dozvolu kompaniji “Vaymo” da proširi usluge svoje flote “robotskih taksija” bez vozača u Los Anđelesu i gradovima na poluostrvu južno od San Franciska, prenosi Beta i AP.

Kompanija “Vaymo” u vlasništvu Gugla, “Alphabet Inc.”, takođe upravlja uslugom u Finiksu od 2020, a u petak je dobila dozvolu Komisije Kalifornije za javna komunalna preduzeća za proširenje rada samovozećih taksija i izvan San Franciska.

Automobili te kompanije su postali prilično uobičajeni na ulicama San Franciska, iako nisu opšte popularni, a poznato je da se iznenadno zaustavljaju što otežava saobraćaj.

Kalifornijske vlasti su oduzele licencu rivalskoj “robotaksi” službi “General Motorsa” pošto su utvrdile da su njeni automobili bez vozača koji su prevozili putnike širom San Franciska “opasni”. “Robotaksi” firme “Cruise” koju vodi GM, pregazio je pešaka kojeg je udarilo drugo vozilo kojim je upravljao čovek. “Robotaksi” se zaustavio i zatim blokirao, te je morao biti podignut da bi se oslobodio povređeni koji je ležao ispod zadnjeg točka.

Zvaničnici u okrugu San Mateo i Los Anđelesu su se protivili proširenju i žele više lokalnih mišljenja o tome kako robotaksi mogu da rade.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300