Prve aukcije za dodeljivanje tržišnih premija za OIE krajem januara 2022.

vetropark
vetropark_30

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa Žilom Diksonom, direktorom WindEurope, evropske asocijacije za energiju vetra, o potencijalima Srbije za proizvodnju električne energije dobijene iz obnovljivih izvora energije i aukcijama za proizvođače energije koje će biti sprovedene početkom naredne godine.

– Očekujemo više investicija u kapacitete koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora i mislim da će prve aukcije, koje će biti krajem januara, dati rezultate. Imamo nezavisno, regulatorno telo (AERS), koje će određivati maksimalnu visinu podsticajnih sredstava, odnosno premija – rekla je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Dodala je da je cilj da do 2040. godine minimum 40% energije bude iz obnovljivih izvora.

– Mislim da je to ostvariv cilj, jer smo napravili osnovu za investicije, doneli smo novi zakonodavni okvir, naročito je Zakon o OIE, kojim su predviđene aukcije za proizvođače energije dobijene iz obnovljivih izvora, dodatno unapredio investicioni ambijent. U strategiji razvoja energetike i nacionalnom integrisanom planu za klimu i energetiku, dokumentima koji će odrediti pravac kojim će energetski sektor ići u narednim decenijama, veliki deo zauzimaju upravo obnovljivi izvori, jer smo posvećeni procesu energetske tranzicije i zelenoj agendi – rekla je Mihajlović.

Direktor WindEurope ocenio je da je Srbija usvajanjem Zakona o obnovljivoj energiji i pripremom propisa otvorila put ka vidljivosti svojih kapaciteta u ovoj oblasti.

– Mnoge finansijske institucije i fondovi se raspituju za potencijale Srbije. Postoji veliki broj kompanija koje žele da učestvuju u proizvodnji energije u vašoj zemlji. Drago mi je da imate pripremljen plan i za prvu aukciju, kao i da ćete pripremiti trogodišnji plan koji će investitorima stvoriti jasnu sliku za naredne godine. U narednom periodu će rasti konkurencija među evropskim zemljama kada su u pitanju investicije u ovoj oblasti, ali mislim da Srbija ima dovoljno potencijala da privuče nova ulaganja – rekao je Dikson.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje