Prva odluka Vlade o odlasku “Rio Tinto” 20. januara, najavljen i protest “Kreni-promeni”

Priroda selo
selo_priroda_37

Da li će “Rio Tinto” napusti Srbiju? Premijerka Ana Brnabić je za 20. januar u 17 časova zakazala sednicu Vlade posle koje će se obratiti javnosti i navodno potvrditi svoju raniju izjavu da za nekoliko nedelja “Rio Tinto” više neće biti u Srbiji.

Pojedine dozvole “Rio Tintu” ističu u petak, a ekološke organizacije traže i zabranu rudarenja litijuma na period od 20 godina, a neke za stalno.

Pre nego što je stigla informacija o najavi sednice Vlade, predstavnica ekološkog udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” Marija Alimpić rekla je da taj pokret ima informaciju iz Vlade Srbije da će Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta “Jadar” kompanije “Rio Tinto” u okolini Loznice biti ukinut u petak, 21. januara.

– Imamo insajdersku informaciju iz Vlade Srbije da će Prostorni plan područja posebne namene biti ukinut u petak. To ne ispunjava sve naše zahteve jer tražimo i da se utvrdi odgovornost za njegovo nelegalno donošenje – rekla je Alimpić za Betu.

Istakla je da građani tog kraja ne žele rudnik litijuma, ne za godinu dana nego nikada i ni od jedne kompanije, a ne samo od “Rio Tinta”.

Protest “Kreni-promeni”

Direktor kampanje “Kreni-promeni” Savo Manojlović je ocenio da ne postoje “elementarni” uslovi za prikupljanje potpisa za pokretanje narodne inicijative za ukidanje prostornog plana za projekat “Jadar” i za uvođenje zabrane iskopavanja litijuma i bora na minimum 20 godina.

Manojlović je izjavio da je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u vezi pokretanja te inicijative, napadnuta jedna osoba ispred Skupštine Srbije a da ni skupštinsko obezbeđenje ni policija nisu reagovali.

Najavio je da će protestu ispred Predsedništva Srbije, zakazanom za 20. januar u 19 časova, objaviti “naredni korak” u borbi za ukidanje prostornog plana za projekat “Jadar” i za uvođenje zabrane na iskopavanje litijuma i bora.

– Odbijamo najavu predsednika o nekakvom moratorijumu od godinu dana. Cilj toga je da se završe izbori. Vlast mora konkretno pravno valjano rešiti ovaj problem – dodao je direktor kampanje “Kreni-promeni”.

Protesti u subotu 

Pokret Ekološki ustanak i još 15 organizacija pozvali su ranije građane i organizacije na veliki protest i blokadu u Beogradu 22. januara u 13 časova ispred Sava centra. Oni dalje potvrđuju da će protest biti održan.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300