Prva odluka Vlade o odlasku “Rio Tinto” 20. januara, najavljen i protest “Kreni-promeni”

Priroda selo
selo_priroda_37

Da li će “Rio Tinto” napusti Srbiju? Premijerka Ana Brnabić je za 20. januar u 17 časova zakazala sednicu Vlade posle koje će se obratiti javnosti i navodno potvrditi svoju raniju izjavu da za nekoliko nedelja “Rio Tinto” više neće biti u Srbiji.

Pojedine dozvole “Rio Tintu” ističu u petak, a ekološke organizacije traže i zabranu rudarenja litijuma na period od 20 godina, a neke za stalno.

Pre nego što je stigla informacija o najavi sednice Vlade, predstavnica ekološkog udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” Marija Alimpić rekla je da taj pokret ima informaciju iz Vlade Srbije da će Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta “Jadar” kompanije “Rio Tinto” u okolini Loznice biti ukinut u petak, 21. januara.

– Imamo insajdersku informaciju iz Vlade Srbije da će Prostorni plan područja posebne namene biti ukinut u petak. To ne ispunjava sve naše zahteve jer tražimo i da se utvrdi odgovornost za njegovo nelegalno donošenje – rekla je Alimpić za Betu.

Istakla je da građani tog kraja ne žele rudnik litijuma, ne za godinu dana nego nikada i ni od jedne kompanije, a ne samo od “Rio Tinta”.

Protest “Kreni-promeni”

Direktor kampanje “Kreni-promeni” Savo Manojlović je ocenio da ne postoje “elementarni” uslovi za prikupljanje potpisa za pokretanje narodne inicijative za ukidanje prostornog plana za projekat “Jadar” i za uvođenje zabrane iskopavanja litijuma i bora na minimum 20 godina.

Manojlović je izjavio da je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u vezi pokretanja te inicijative, napadnuta jedna osoba ispred Skupštine Srbije a da ni skupštinsko obezbeđenje ni policija nisu reagovali.

Najavio je da će protestu ispred Predsedništva Srbije, zakazanom za 20. januar u 19 časova, objaviti “naredni korak” u borbi za ukidanje prostornog plana za projekat “Jadar” i za uvođenje zabrane na iskopavanje litijuma i bora.

– Odbijamo najavu predsednika o nekakvom moratorijumu od godinu dana. Cilj toga je da se završe izbori. Vlast mora konkretno pravno valjano rešiti ovaj problem – dodao je direktor kampanje “Kreni-promeni”.

Protesti u subotu 

Pokret Ekološki ustanak i još 15 organizacija pozvali su ranije građane i organizacije na veliki protest i blokadu u Beogradu 22. januara u 13 časova ispred Sava centra. Oni dalje potvrđuju da će protest biti održan.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje