Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Prostorni plan zbog otvaranja rudnika litijuma biće ukinut 21. januara

livada_zelena
Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Prostorni plan zbog otvaranja rudnika litijuma biće ukinut 21. januara

Predstavnica ekološkog udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” Marija Alimpić rekla je danas da taj pokret ima informaciju iz Vlade Srbije da će Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta “Jadar” kompanije “Rio Tinto” u okolini Loznice biti ukinut u petak, 21. januara.

– Imamo insajdersku informaciju iz Vlade Srbije da će Prostorni plan područja posebne namene biti ukinut u petak. To ne ispunjava sve naše zahteve jer tražimo i da se utvrdi odgovornost za njegovo nelegalno donošenje – rekla je Alimpić za Betu.

Dodala je da to udruženje traži i da se ukidanjem Prostornog plana područja posebne namene vrati i prvobitni status zemljišta jer je ono iz poljoprivrednog i šumskog preimenovano u građevinsko da bi “Rio Tinto” mogao da gradi i otvori rudnik litijuma u okolini Loznice.

Alimpić je rekla da je Prostorni plan nelegalan jer je usvojen pre nego što su doneti ključni dokumenti – studija izvodljivosti i elaborat o overenim rudnim rezervama.

Ona je rekla da su namere Vlade Srbije i predsednika države Aleksandra Vučića “sumnjive” posle objavljivanja vesti da “Rio Tinto” menja prvobitni plan o otvaranju rudnika sa 2026. na 2027. godinu.

– To se poklapa sa predlogom Vučića da se uvede moratorijum na otvaranje rudnika na godinu dana – rekla je Alimpić.

Istakla je da građani tog kraja ne žele rudnik litijuma, ne za godinu dana nego nikada i ni od jedne kompanije, a ne samo od “Rio Tinta”.

Dodala je da je prema nezvaničnim informacijama tog udruženja Vučić odložio posetu selima tog kraja, najavljenu za ovu nedelju.

Savetnik za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija rekao je za Betu da je osnovni problem to što Srbija nema uređen način utvrđivanja javnog interesa za određeni projekat.

– Javni interes o strateškom projektu, kao što je otvaranje rudnika litijuma ne može da utvrđuje Vlada Srbije, kao ni Skupština Srbije, nego mora biti zasnovan na interesu i odluci svih građana na referendumu, a ne samo građana dela teritorije i to sa visokim cenzusom, a ne na referendumu bez cenzusa – rekao je Bušatlija.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama