“Rio Tinto” pomera realizaciju projekta “Jadar”, ekološke organizacije najavljuju protest

Priroda jesen njiva
priroda_jesen_2

Kompanija “Rio Tinto” saopštila je 18. januara da je “revidirala dinamiku realizacije projekta “Jadar”, usled kašnjenja u ishodovanju Odobrenja za eksploataciono polje”, očekujući da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. umesto planirane 2026. godine, prenosi Fonet.

To odobrenje je, kako se navodi, uslov da “Rio Tinto” Vladi podnese studiju o uticaju na životnu sredinu.

Izrada Studije izvodljivosti se nastavlja, a završetak se revidira na osnovu ponovo procenjene dinamike realizacije projekta, piše u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, “Rio Tinto” ostaje posvećen razvoju projekta “Jadar” i prepoznaje da u daljem napredovanju projekta mora slušati i poštovati stavove svih zainteresovanih strana.

“Rio Tinto će iskoristiti dodatno vreme da nastavi angažovanje sa zajednicom i razjasni sva pitanja u vezi sa potencijalnim uticajem projekta na životnu sredinu”.

Protest

Aktivisti pozivaju na protest 

Pokret Ekološki ustanak i još 15 organizacija pozvali su danas u saopštenju građane i organizacije na veliki protest i blokadu u Beogradu 22. januara u 13 časova ispred Sava centra, kako bi se “konačno završila farsa sa Rio Tintom”.

Beograd je rekao “ne” referendumu, a u subotu će da kaže “ne Rio Tintu”, najavili su aktivisti Ekološkog ustanka.

Zahvaljujući hrabrim i odlučnim građanima, koji već nedeljama protestuju i blokiraju puteve, vlast najavljuje povlačenje projekta “Jadar”, navedeno je u saopštenju.

Aktivisti poručuju da ne odustaju ni od dve ključne blokade u Loznici i Preljini.

Vlada Srbije raskrsnica

Brnabić: “Rio Tinto” za nekoliko nedelja neće biti u Srbiji

Predstavnici vlasti davali su oprečne izjave o tome šta je do sada potpisano sa kompanijom “Rio Tinto”, da li projekat “Jadar” može da se obustavi, da li će u tom slučaju kompaniji “Rio Tinto” biti isplaćena odšteta.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je za TV Prva da “će podržati ukoliko ljudi žele da Rio Tinto ode iz zemlje i da bi to moglo da se desi u narednih nekoliko nedelja”.

Ona je rekla da se to može uraditi jednostavno tako što će isteći dozvole koje “Rio Tinto” i onda će Vlada ukinuti prostorni plan, prenosi Fonet.

Ipak ističe i da “Srbija mora biti spremna da se bori ukoliko kompanija odluči da je tuži”.

Brnabić je ponovila da je “Rio Tinto” došao u Srbiju za vreme prethodne vlasti 2003, da je dozvolu za istražne radove u selima oko Loznice dobila 2004, a da je Zakon o rudarstvu izmenjen 2006. tako da se daje ekskluzivno pravo na eksploataciju onome ko je dobio dozvolu da istražuje.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje