Proizvođači organske hrane na sajmu “BIOFACH 2022” ugovorili izvoz vredan 5 mil EUR

jabuka_51

Prve analize učešća naših kompanija na nedavno održanom Međunarodnom sajmu organske hrane “BIOFACH 2022” u Nirnbergu, pokazuju da su firme iz Srbije imale oko 300 bilateralnih razgovora sa partnerima iz Nemačke, Švajcarske, Italije, Francuske, Izraela, SAD, Estonije i Turske, a vrednost novih izvoznih poslova procenjuje se na oko pet miliona evra, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

„BIOFACH 2022″ okupio je ove godine 2.200 izlagača iz 94 zemlje među kojima su globalni proizvođači organske hrane, distributeri, trgovinski lanci, kao i vodeći eksperti na polju prehrambene industrije.

– Sajam je bio prilika da naše kompanije ojačaju svoju poziciju na izuzetno zahtevnim inotržištima u organskoj industriji. Srbija je prepoznata kao premium quality proizvođač i kao takva se može nositi sa konkurencijom iz cele Evrope. Naše kompanije koje posluju u ovom sektoru prate svetske trendove o čemu svedoči veliki broj sastanaka koje su imali tokom trajanja sajma – kaže Ivan Lazić iz Službe za organsku proizvodnju PKS.

Istakao je da će bržem razvoju ovog sektora u Srbiji doprineti novi Zakon o organskoj proizvodnji, čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine, a koji će biti u potpunom skladu sa novim EU regulativama. To će, kako kaže, omogućiti našim proizvođačima još lakši pristup tržištima EU ali drugih zemalja.

Podsetio je da je na ovogodišnjem sajmu „BIOFACH 2022″, uz podršku Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, Švajcarskog programa za promociju izvoza (SIPPO) i organizacije “Serbia Organica”,  učestvovalo devet proizvođača organske hrane koji su predstavili svoj izvozni program.

U okviru nacionalnog paviljona Srbije, srpski organski sektor predstavljali su “Ecoagri Serbia” iz Bele Crkve, “Drenovac” iz Arilja, “Menex” iz Kruševca, “Masterfood” iz Užica, “ITN Group” i kompanija “Nisha” iz Beograda, “ES komerc” iz Prijepolje, “AGRO-BIS” iz Blaca i “Frutorga” iz Prokuplje.

U okviru sajma, održan je i Okrugli sto na temu razvoja organske proizvodnje u Srbiji na kojem je istaknuto da sektor organik sve više dobija na značaju, sve je više površina pod organskim zasadom, a raste i broj proizvođača uključenih u organsku proizvodnju, dok je vrednost izvoza u 2021.godini porasla za 57,4 odsto u odnosu na 2020.godinu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300