Pravo na vodu: Voda ne sme da bude žrtva razvoja

Iva Markovic Pravo na vodu
Pravo na vodu: Voda ne sme da bude žrtva razvoja

Foto: Organizacija "Pravo na vodu"

Voda ne sme da bude žrtva razvoja – glavna je poruka govora direktorke organizacije za političku ekologiju “Poekol” i aktivistkinje inicijative “Pravo na vodu” Ive Marković u okviru “Social Forum 2022 – Water for Human Rights and Sustainable Development”, koji se održao 3. i 4. novembra u sedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi.

Marković je u svom obraćanju istakla da je nedopustivo da u vremenu u kojem živimo i još važnije u onom koje dolazi, imamo konflikt između energetske tranzicije i očuvanja vodnih dobara na primeru malih hidroelektrana i eksploatacije litijuma. Ona je takođe pomenula privatizaciju i urbanizaciju područja od značaja za vodosnabdevanje i odbranu od poplava u eri klimatskih promena, što možemo videti na primeru Šodroša, Reve i mnogim drugim širom regiona, saopšteno je iz organizacije “Pravo na vodu”.

Svi smo svedoci suša koje pogađaju naš region poslednih godina. Zato je u govoru naglašen problem slabih ili nepostojećih politika i budžeta za adaptaciju na posledice klimatskih promena na vode, što je globalni problem.

Na kraju, Marković se posebno dotakla kriminalizacije aktivista koji su posvećeni rešavanju gore navedenih problema i naglasila potrebu da se sistemski zaštite.

Ovaj forum bio je prilika da se različite inicijative i stručnjaci obrate UN pred svetski UN Water forum koji će se 2023. održati u Njujorku, i nadamo se da će poruke inicijative “Pravo na vodu” i rugih ekoloških aktivista iz Srbije imati uticaja na sve institucije.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama