Peletom od brzorastućih biljaka cela Srbija bi mogla da se greje

suma_drvece
suma_drvece_23

Zoran Drakulić, vlasnik kompanije “Bio Energy Point”, jednog od najvećih proizvođača peleta, smatra da je pelet strateški proizvod i da je i danas, u poređenju sa drugim energentima, atraktivan i sa znatno povišenim cenama. Dodaje da bi ovaj energent mogao da napravi revoluciju ukoliko bi se krenulo sa sadnjom brzorastućeg drveća.

– Krenuli smo u proizvodnju brzorastućih biljaka, što će omogućiti mnogo veću proizvodnju, i tvrdim kada bismo tim biljkama zasadili 200.000 hektara mogli bismo da grejemo celu Srbiju i da proizvodimo struju pet mesece iz kogenerativnog postrojenja – poručuje Drakulić i dodaje da bi to zamenilo četiri miliona tona nafte.

Drakulić ističe da proizvođači peleta “još od početka godine, u stvari od decembra rade sa smanjenim kapacitetom, s obzirom da imamo smanjeno snabdevanje drvetom”.

– Od početka godine dobili smo svega oko 42 posto drveta od onoga što imamo ugovoreno (sa Srbijašumama). Tako da nam se od prošle i ove godine duguje 40.000 kubika drveta, što je ekvivalent nešto preko 20.000 tona peleta – naveo je Drakulić za N1.

Naglašava da je drugi veliki problem koji je proistekao iz te situacije, da su privatnici koji imaju svoje šume digli duplo cene “u odnosu na one koje imamo iz Srbijašuma, i prinuđeni smo to da kupujemo da bismo održali kakvu-takvu proizvodnju”.

– Dobijamo faktički drvo od Srbijašuma preko nekih posrednika zaslužnih, po cenama koje su duple takođe, oni kupuju od “Srbijašuma” po zvaničnoj ceni, a nama preprodaju po duplo većoj – navodi Drakulić.

Dodaje da je problem i u tome što im je početkom godine cena struje podignuta za 56, 25 odsto, “i svi inputi su nam otišli gore – od rezervnih delova do goriva, plastika”.

– Mi imamo i kogenerativno postrojenje u fabrici, i mi smo i u takvim uslovima odgovorno proizvodili struju, iako je proizvodimo sa gubitkom, s obzirom da radimo sa 40 odsto kapaciteta – kaže on.

Međutim, ističe da je tržište najviše poremetilo to što su dva velika proizvođača – Ukrajina i Rusija – ispali iz igre zbog rata u Ukrajini.

A upitan kako tumači izjavu v.d. direktora Srbijašuma Igora Braunovića, koji je inače optužio proizvođače za skok cena peleta i predložio zamrzavanje cena, da će ta kompanija početi da proizvodi pelet, Drakulić navodi “ako je spreman, mi ćemo da prodamo odmah”.

– Mi imamo najbolju fabriku peleta u Evropi, sa svim tim zelenim inputima, proizvodimo i struju od drveta, sad smo stavili panele za 2,7 megavata struje… Uložili smo u fabriku 35 miliona, a za 14 godina isplaćeno je akcionarima svega 200.000 dividendi – ističe Drakulić.

Dodaje da njegova firma ima dugoročni ugovor sa Srbijašumama “i po njemu imamo mesečnu dinamiku kojom treba da nas snabdevaju”.

– Pokušavamo mesecima da stupimo u kontakt sa “Srbijašumama”, ali kontakta nema, direktor neće da razgovara, na svu sreću na inicijativu Ministarstva privrede i kabineta (premijerke Ane) Brnabić bilo je nekih sastanaka. Nadam se da ćemo naredne nedelje imati sastanak da utvrdimo šta je istina –  navodi Drakulić.

Dodaje da “nažalost, ovde nema neke velike strategije, to će biti individualni pokušaji nas i još nekih peletara”.

“Sa državom ćemo da vidimo da li ima sluha”, poručuje on i dodaje da bi već za četiri-pet godina mogli da se vide prvi rezultati od brzorastućih biljaka.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300