Srbijašume: Prodavci će morati da “prikoče” sa poskupljenjem drveta i peleta

Seca sume
Srbijašume: Prodavci će morati da “prikoče” sa poskupljenjem drveta i peleta

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Srbijašuma” Igor Braunović rekao je da su cene ogrevnog drveta i peleta u Srbiji neopravdano visoke i da će prodavci morati da “prikoče” s poskupljenjem.

On je gostujući na RTS-u rekao da je Vlada Srbije zbog svetske energetske krize “Srbijašume” proglasila energetskim preduzećem, jer ono snabdeva sirovinom druge firme koje proizvode energente.

Braunović je rekao da “Srbijašume” spremno dočekuju ovu krizu i da su u stanju da podmire sve potrebe građana.

– Mi se krećemo u skladu sa dozvoljenim sečivim etatom, kako bismo na pravi način gazdovali šumom i od toga nećemo odstupiti. Moramo voditi računa o održivosti gazdovanja – napomenuo je Braunović.

On je istakao da su za osam godina u “Srbijašumama” cene povećane za svega pet odsto.

– Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu, koliko čujemo oko 8.000 dinara, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču – rekao je Braunović.

Naveo je da su cene peleta, koje idu i do 40.000 dinara, apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz “Srbijašuma” košta maksimalno 8.000 dinara.

Najavio je sastanak sa kupcima na kojem će im reći da moraju da “prikoče” sa cenama ogreva, jer će u suprotnom “Sebijašume” razmisliti kako ce se ponašati u vezi sa isporukom prema njima.

– Hitno se mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena, jer je cena nerealna – rekao je Braunović.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama