Novih 280 mil EUR za poljoprivrednike – Potpisivanje za IPARD 3 do kraja decembra

traktor_oranje
traktor_oranje

Do kraja decembra očekuje se potpisivanje za program IPARD 3 (bespovratna sredstva za poljoprivredu) u iznosu od 280 mil EUR, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

On je to najavio obrazlažući izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koje imaju više ciljeva, a jedan od njih je uvođenje takozvanog E-agrara.

– E-agrar nam omogućuje, pošto se nalazimo u 21.veku i ušli smo u proces digitalizacije, a korona nam je pokazala da mnoge stvari možemo mnogo brže da radimo, da možemo da uvedemo elektronski sistem za prijavu najvećeg dela subvencija – rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, to će olašati rad Upravi za agrarna plaćanja i Upravi za trezor, da korisnici mogu u svakom trenutku da se informišu o stanju svog zahteva, jer će svako imati svoj identifikacioni broj i svoj predmet i moći će da vidi u kakvom se stanju nalazi i kada će on biti na naplati.

– Ovim se postiže veća transprantnost. Mislim da ćemo ovim znatno povećati poverenje u sistem isplate subvencija u Srbiji – naveo je Nedimović.

On je naveo da izmene zakona donose i novine kada je reč o sprovođenju IPARD programa.

– Ne samo IPARD-a 2 nego IPARD-a 3 koji ugovaramo i koji će do kraja decembra biti potpisan. Novih 280 mil EUR koje će ući u Srbiju za poljoprivrednike, za nabavku osnovnih sredstava, traktora, mašina, objekata i ruralnog turizma, sada i ruralne infrastukture. To ćemo imati prvi put u IPARD-u 3 – rekao je Nedimović.

Kako kaže, sada će biti omogućeno da se onom licu kome se odbore IPARD sredstva uplati prvo avans od 50%, a na kraju realizacije investiicje još 50%.

– Ovim postižemo dva efekta, prvi je da ubrzavamo sistem investitranja i pomažemo poljoprivrednom proizvođaču da lakše uđe u IPARD, a s druge strane da brže realizujemo sredstva – rekao je Nedimović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300