Mihajlović: Početak izgradnje gasovoda Niš-Dimitrovgrad krajem novembra

rhdr

rhdr

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je u Dimitrovgradu da će radovi na izgradnji gasovoda Niš-Dimitrovgrad početi krajem novembra.

– Svedoci smo svetske energetske krize koja će se završiti, ali će slične postojati u decenijama ispred nas, jer svi pokazatelji govore da će se i proizvodnja, ali i potrošnja energije uvećavati. Ono što je bitno za nas je da ćemo imati dovoljno toplotne, električne energije i gasa, a građani će energente plaćati po garantovanim cenama. Najvažnija stvar je da naša javna preduzeća nisu bila spremna za ovu krizu – izjavila je ministarka, a saopštilo Ministarstvo.

Mihajlović je dodala: – “Srbijagas” pregovara o novom ugovoru sa “Gazpromom”, ali je to odavno trebalo da uradi, kao što je EPS trebalo bolje da planira remonte, a da ne govorim o tome da decenijama nije bilo investicija u nove kapacitete. Spremili smo zakone, novi investicioni plan i program, i sprovodićemo ih kako bismo bili energetski bezbedni.

Ona je istakla da je gasovod Niš-Dimitrovgrad značajan zbog diverzifikacije pravaca, ali i snabdevača gasom.

– Srbija je zajedno sa EU obezbedila 85 miliona evra, radovi će trajati oko dve godine. Ovaj interkonektor je važan jer se njime vezujemo za Bugarsku i imaćemo mogućnost da gas dobijamo iz drugih pravaca i od drugih dobavljača, da li će to biti preko Azerbejdžana ili Izraela i Kipra – videćemo. Bitno je da imamo infrastrukturu i da budemo spremni – rekla je ona.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300