Leskovačka fabrika za preradu otpadnih voda počela sa proizvodnjom struje iz biogasa

postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Bogojevcu
postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Bogojevcu

Foto: Grad Leskovac

Sa početkom rada gasnih generatora na postrojenju za pričišćavanje otpadnih voda u leskovačkom selu Bogojevce od do sada proizvednog biogasa počela je proizvodnja struje. Kako je rekao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, proizvedena električna energija biće dovoljna za oko 12 radnih sati dnevno, a najavio je i da će u završetak projekta kanalizacione mreže za 16 okolnih sela biti uloženo dodatnih 10 miliona dinara.

Devet meseci bilo je neophodno da bude završen probni period linije mulja na postrojenju za pričišćavanje otpadnih voda, a da će najvažniji projekat, po rečima Cvetanovića, u istoriji Leskovca biti uspešno završen pokazatelj je i da se počelo sa proizvodnjom električne energije.

– Na osnovu do sada proizvedenog biogasa, kvaliteta otpadne vode na ulazu u postrojenje, gas-generatori će proizvoditi električnu energiju koja će moći da pokrije rad postrojenja u proseku oko 12 sati dnevno. Grad Leskovac je svestan koliko je u današnje vreme, u uslovima svetske energetske krize, važno eksploatisati obnovljive i alternativne izvore energije. To što je ovo postrojenje samodovoljno i energetski samoodrživo, dokaz je da ovaj projekat višestruko koristan za životnu sredinu i kvalitet života naših sugrađana – rekao je Cvetanović.

On je najavio da će tokom naredne nedelje biti i potpisan aneks ugovora za izgradnju kanalizacione mreže za 16 naseljenih mesta, pošto je, kako bi projekat bio završen, uz već uloženih 8, neophodno i dodatnih 10 miliona EUR.

– Predstavnici Ministarstva za spoljnu trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Holandije početkom idućeg meseca boraviće u Beogradu, kako bi sa našim Ministarstvom za zaštitu životne sredine potpisali Aneks Sporazuma za fazu implementacije ORIO projekta, koji predviđa da se za izgradnju pomenute kanalizacione mreže gradu Leskovcu usmeri još dodatnih 10 miliona evra. S tim u vezi, Grad i nadležno ministarstvo sledeće nedelje će potpisati aneks ugovora – rekao je Cvetanović.

Podsetimo, projekat su obeležili brojni problemi – pre svega propadanje cevi gradskog kolektora, smena rukovodioca projekta zbog ugrožavanja radova i loše komunikacije, a jedna od mnogobrojnih najava za početak rada bila je septembar 2020. godine.

Ukupna vrednost projekta je 24 miliona EUR, a za izgradnju ovog projketa je i sam Grad Leskovac davne 2005. godine podigao kredit od 1,2 miliona EUR.

Izvor: Južne vesti

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300