Ko je pobedio na aukcijama za vetro i solarne elektrane – Za tržišne premije za OIE prijavilo se 16 investitora

Obnovljivi izvori energije
obnovljivi_izvori_energije

Na prve aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije prijavilo se 16 investitora, a procenjena vrednost investicija svih elektrana iznosi 1,26 milijardi EUR, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Ukupni kapacitet elektrana iznosi 816,48 megavata (MW), od čega je za popunjavanje kvote ponuđeno 602,8 MW, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je naveli da su sve zainteresovane kompanije dostavile bankarske garancije i novčane depozite u vrednosti većoj od 18 miliona EUR, što, kako su dodali, garantuje nameru tih kompanija da projekte i realizuju.

Od ukupnog broja prijavljenih investitora, u fazu nadmetanja kvalifikovalo se 11 učesnika, u postupku aukcija za vetroelektrane četiri investitora su popunila kvotu, a u postupku aukcija za solarne elektrane tri.

Najniža ponuđena cena, kako se dodaje u saopštenju, iznosi 64,48 EUR po megavat-satu (€/MWh) za vetroelektrane, odnosno 88,65 EUR po megavat-satu za solarne elektrane.

Najveća kvota dodeljena je kompaniji Vetrozelena (210 MW po ponuđenoj ceni od 64,48 EUR/MWh), slede Čibuk 2 Wind Energy (108,5 MW po ponuđenoj ceni od 73,7 EUR/MWh), Enlight K2-Wind (68 MW po ceni 68,88 EUR/MWh, dok je za Crni vrh power ostala kvota od 13,5 MW po ponuđenoj ceni od 79 EUR/MWh. Ostale četiri kompanije imale su jedinstvenu cenu od 84 EUR/MWh i ostale su bez kvota. To su: Vetropark Torak, Vetropark Lipar, Vetropark Lipar 2, MK-Fintel Wind.

Pogledajte rang listu za vetroelektrane. 

Kada je reč o solarnim elektranama, kvota od 50 MW nije ispunjena. Najveća kvota dodeljena je kompaniji Novo Selo Power (6,4 MW po ponuđenoj ceni od 89,8 EUR/MWh). Slede Hiperion sol (4 MW po ponuđenoj ceni od 88,65 EUR/MWh) i Terra Solar (1,2 MW po ceni od 89,8 EUR/MWh). Četiri kompanije nisu ispunile kvalifikacione uslove.

Pogledajte rang listu za solarne elektrane.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović navela je da su aukcije za dodelu tržišnih premija za ukupno 450 MW najveće aukije koje se odjednom sprovode u regionu Zapadnog Balkana i prve aukcije u okviru trogodišnjeg plana kroz koji će Srbija obezbediti ukupno 1.300 MW iz zelene energije.

Đedović je dodala da je izuzetno zadovoljna odzivom investitora i dodala da su ostvarene cene za najveći deo kapaciteta skoro dvostruko niže od trenutnih tržišnih cena.

– Tako da imamo dosta razloga da budemo zadovoljni, pogotovo što ćemo dobiti dodatnih 550 MW, a što će udvostručiti ukupne trenutne kapacitete zelene energije u Srbiji. Ovo je veoma važno za ekonomski rast naše zemlje, jer će generisati investicije u vrednosti od više od milijardu evra u narednih nekoliko godina – rekla je ministarka.

Naglasila je da je uspešno sprovođenje procesa aukcija važan korak u procesu prelaska na čistije izvore energije, povećanja proizvodnje električne energije i ostvarivanja veće sigurnosti snabdevanja građana i privrede.

Tržišna premija je podsticaj za proizvodnju električne energije kojom država štiti proizvođača od promene tržišnih cena u odnosu na cenu koju proizvođač ponudi na aukciji tako što isplaćuje razliku između ponuđene cene na aukciji i tržišne cene.

Ako tržišne cene budu veće od ponuđene cene proizvođača na aukciji, proizvođač će razliku platiti državi.

Prema trenutnim projekcijama, kako se dodaje u saopštenju, država će prihodovati kroz prve aukcije, na nivou od nekoliko miliona evra godišnje.

***

Izgradnja četiri vetroparka i tri solarne elektrane kapaciteta 700 MW – Kako su prošle prve aukcije za OIE? – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje