Izgradnja četiri vetroparka i tri solarne elektrane kapaciteta 700 MW – Kako su prošle prve aukcije za OIE?

vetropark
vetropark

Aukcije za obnovljive izvore energije su donele izgradnju četiri vetroparka – u Pančevu, Kovačici, Kovinu, Žagubici, kao i tri solarne elektrane – u Knjaževcu, Lebanu i Ćupriji. Kada za nekoliko godina investicije budu završene Srbija će dobiti još 700 MW iz obnovljivih izvora.

Da je veliko interesovanje investitora za vetroelektrane, a malo za solarne elektrane, pokazale su prve aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije. Za vetroelektrane je ispunjena kvota za tržišnu premiju koja je iznosila 400 MW, a ponuđen kapacitet za solar je 11,6 MW dok je kvota za tržišnu premiju iznosila 50 MW.

Pitali smo menadžerku Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije Danijelu Isailović kako ocenjuje prve aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije.

– Aukcije su bile izuzetno uspešne bar što se energije vetra tiče, izuzetno transparentno i profesionalno organizovane od Ministarstva rudarstva i energetike čija komisija je brzo sagledala ponude i objavila rang listu ne ostavljajući mogućnost za bilo kakve spekulacije. Proces je bio elektronski, davala se bankarska garancija za ozbiljnost ponude. Proces je pokazao ko su ozbiljni igrači, ko je voljan i spreman da investira u Srbiju. Pozitivne reakcije su stigle iz WindEurope, EBRD koji je podržao uvođenje regulative i čitav proces, kao i drugih evropskih institucija i medija što ukazuje da je dobar posao obavljen. Za nas kao Udruženje, aukcije su bile uspešne jer su od četiri pobednika, tri kompanije naši članovi – kaže sagovornica portala SRDA.

Vetropark struja

Maksimalnu cenu koju proizvođač OIE može ponuditi na aukciji definiše Vlada i ona je iznosila 105 evra po megavat-satu za vetroelektrane. Minimalna ponuđena cena je bila 64,48 evra. Da li je dosta niža cena od maksimalne iznenađenje?

– I jeste i nije. Mi smo se kao Udruženje borili i zalagali da maksimalna cena bude visoka, pre svega da bi prve aukcije uspele i da bismo imali takmičenje. A pošto je postojao veliki broj projekata koji ispunjavaju tehničke uslove za učešće na aukcijama u smislu da poseduju energetske i građevinske dozvole, onda su svi ozbiljni takmičari shvatali da će konkurencija biti žestoka i da će oni sa najmanjim apetitima u smislu profita pobediti. Takođe, ne treba zaboraviti da su svi učesnici bidovali za 70 posto kapaciteta na koje mogu ostvarivati tržišne premije, dok će ostalih 30 posto ostvariti na tržištu ili kroz korporativne ugovore o otkupu električne energije. Verovatno će tu pronaći način da zarade, dok im aukcijska premija daje sigurnost i možda minimalnu zaradu. Ako država kaže da očekuje da će prihodovati od aukcija desetine i stotine miliona evra, jasno je da se očekuje da na berzi cena bude veća od 65 evra po MWh – napominje Isailović.

Aukcija za vetroelektrane

Vetrenjaca

Prijave je podnelo 9 kompanija, 8 je ispunilo uslove.

Najveća kvota dodeljena je kompaniji Vetrozelena (210 MW po ponuđenoj ceni od 64,48 EUR/MWh), slede Čibuk 2 Wind Energy (108,5 MW po ponuđenoj ceni od 73,7 EUR/MWh), Enlight K2-Wind (68 MW po ceni 68,88 EUR/MWh), dok je za Crni vrh power ostala kvota od 13,5 MW po ponuđenoj ceni od 79 EUR/MWh.

Ostale četiri kompanije imale su jedinstvenu cenu od 84 EUR/MWh i ostale su bez kvota. To su: Vetropark Torak, Vetropark Lipar, Vetropark Lipar 2, MK-Fintel Wind.

Za ove 4 vetroelektrane, manjeg kapaciteta, koje nisu prošle na aukciji ponuđena je ista cena od 84 EUR. Kako smo proverili u Agenciji za privredne registe, kompanije koje su ponudile istu cenu su povezane – Tiziano Giovannett im je zakonski zastupnik, koji je preko svojih firmi u vlasničkoj strukturi sve četiri kompanije.

Kvalifikacione uslove nije ispunio MK Fintel Wind za vetroelektranu Košava.

Izostanak konkurencije doveo do veće cene za solar

Za solarne elektrane su prihvaćene 3 ponude koje su imale malo nižu cenu od maksimalno definisane od 90 evra po megavat-satu. Kvota za solar od 50 MW nije ispunjena. Pitali smo menadžerku Udruženja OIE, kako vidi slabiju zainteresovanost za solarne elektrane?

– Aukcije za solar su bile iznenađenje, tako da je kvota od 50 MW bila neka vrsta pilot projekta. Dobro je što su se dogodile kako bismo shvatili kakvo nam je stanje u oblasti solara, kao i da su nam potrebne ozbiljne investicije i investitori. Takođe, gotovo je neverovatno da je cena za solar čak 25 evra veća od cene za vetar. Tehnologije koje se koriste u izgradnji solara, kao i sam proces razvoja su daleko jeftinije od investicija u vetar, te je logično da i otkupna cena bude niža. Nažalost, izostanak konkurencije je dao ovakav rezultat – objašnjava naša sagovornica.

Aukcije za solarne elektrane

Solarna energija

Za solarne elektrane prijavu je podnelo sedam učesnika. Kvalifikacione uslove ispunilo je 3 firme. Najveća kvota dodeljena je kompaniji Novo Selo Power (6,4 MW po ponuđenoj ceni od 89,8 EUR/MWh), slede Hiperion sol (4 MW po ponuđenoj ceni od 88,65 EUR/MWh) i Terra Solar (1,2 MW po ceni od 89,8 EUR/MWh).

Kvalifikacione uslove nisu ispunili Vinex Etil Lukićevo, B2 Nova Sun Mokrin za 2 elektrane, i Delasol Lapovo.

Nove aukcije 2024.

Ovo su prve aukcije u okviru trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji je usvojila Vlada Srbije, a koji predviđa dodelu tržišnih premija za 1.300 MW za proizvođače iz obnovljivih izvora energije u naredne tri godine.

– Nove aukcije se očekuju 2024. godine i to za 300 MW energije vetra i 100 MW solara. Imajući u vidu da je potreban predah da svi izvuku pouke, bilo bi dobro da se sledeće aukcije održe u drugoj polovini 2024. godine. Kada ima rezultate aukcija, ponude, sliku o ozbiljnosti tržišta, Vlada će lakše doneti odluku o maksimalnoj ceni za sledeće aukcije. Takođe, ozbiljan investitor ide na aukcije sa ugovorenom opremom, jasnom finansijskom konstrukcijom i drugim elementima. Jasno je da će se sada banke okrenuti ka pobednicima aukcija, kao i proizvođači opreme, te će biti dobro da između dva aukcijska kruga imamo solidan intermeco kako bi i aukcije 2024. godine bile uspešne – kaže Isailović o očekivanjima za naredne aukcije.

vetrenjace vetropark

Konferencija “Srbija posle aukcija” 14. septembra u Vrdniku

Udruženje OIE organizuje konferenciju OIE SRBIJA 2023, 14. septembra u Vrdniku, koja će okupiti pobednike aukcija, predstavnike države, banaka i biznis zajednice.

Radni naziv ovogodišnjeg skupa je “Srbija posle aukcija”, a biće reči o planovima za aukcije u 2024. godini, potencijalnim tržišnim rešenjima za OIE projekte koji će se realizovati mimo aukcijskih podsticaja, tržišnom modelu otkupa električne energije, stanju u oblasti energije vetra i solara u Srbiji i Evropi, izazovima finansiranja OIE projekata, kao i trendovima energetske tranzicije u regionu.

***

Ko je pobedio na aukcijama za vetro i solarne elektrane – Za tržišne premije za OIE prijavilo se 16 investitora – SRDA

Kroz prve aukcije za vetroelektrane država će prihodovati između 240 i 600 miliona EUR u narednih 15 godina – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300