Izbor najboljeg turističkog sela

Mokra Gora
Izbor najboljeg turističkog sela

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) raspisala je Konkurs za izbor najboljih turističkih sela (The Best Tourism Villages). Cilj je da se identifikuju najbolji primeri inovativnog razvoja i pristupa turizmu u ruralnim oblastima.

U skladu sa UNWTO kriterijumima, za učešće na tom konkursu se mogu da se kandiduju sela sa sledećim karakteristikama:

  • Selo koje ima maksimalno 15.000 stanovnika.
  • Selo koje je locirano u predelu važnih tradicionalnih delatnosti.
  • Selo koje neguje zajedničke društvene vrednosti zajednice.

Seoski turizam bi, kako se dodaje, trebalo da postane jedan od pokretača pozitivne transformacije, ruralnog razvoja i blagostanja zajednice.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na portalu Vlade Srbije, Srbija kroz projekat Najbolja turistička sela, nastoji da prepozna destinacije koje najbolje predstavljaju autentičnost sela, očuvanje prirodnih i kulturnih resursa, u kojima se podstiču inovacije i preduzetništvo.

Takođe, prepoznaje se i unapređenje turističkih proizvoda, načina života, ekonomska, ekološka, društvena održivost, kao i zdravstveni i bezbednosni aspekti za zaštitu stanovnika i turista.

Ta inicijativa je, kako se dodaje, usmerena na ulogu turizma u smanjenju regionalne nejednakosti, sprečavanju depopulacije u selima, unapređenju rodne ravnopravnosti, promociji ruralne transformacije, digitalizacije.

Prošle godine, Svetska turistička organizacija je svrstala selo Mokra Gora među najlepša turistička sela na svetu. 

Mokra Gora se nalazi blizu Užica, u podnožju planine Tare, a postala je poznata kada je pre dve decenije obnovljena pruga uskog koloseka i čuvena turistička atrakcija Šarganska osmica.

Poziv za učešće na Konkursu UNWTO

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama