Izbor najboljeg turističkog sela

Mokra Gora
ograda_visnje_mokra_gora

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) raspisala je Konkurs za izbor najboljih turističkih sela (The Best Tourism Villages). Cilj je da se identifikuju najbolji primeri inovativnog razvoja i pristupa turizmu u ruralnim oblastima.

U skladu sa UNWTO kriterijumima, za učešće na tom konkursu se mogu da se kandiduju sela sa sledećim karakteristikama:

  • Selo koje ima maksimalno 15.000 stanovnika.
  • Selo koje je locirano u predelu važnih tradicionalnih delatnosti.
  • Selo koje neguje zajedničke društvene vrednosti zajednice.

Seoski turizam bi, kako se dodaje, trebalo da postane jedan od pokretača pozitivne transformacije, ruralnog razvoja i blagostanja zajednice.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na portalu Vlade Srbije, Srbija kroz projekat Najbolja turistička sela, nastoji da prepozna destinacije koje najbolje predstavljaju autentičnost sela, očuvanje prirodnih i kulturnih resursa, u kojima se podstiču inovacije i preduzetništvo.

Takođe, prepoznaje se i unapređenje turističkih proizvoda, načina života, ekonomska, ekološka, društvena održivost, kao i zdravstveni i bezbednosni aspekti za zaštitu stanovnika i turista.

Ta inicijativa je, kako se dodaje, usmerena na ulogu turizma u smanjenju regionalne nejednakosti, sprečavanju depopulacije u selima, unapređenju rodne ravnopravnosti, promociji ruralne transformacije, digitalizacije.

Prošle godine, Svetska turistička organizacija je svrstala selo Mokra Gora među najlepša turistička sela na svetu. 

Mokra Gora se nalazi blizu Užica, u podnožju planine Tare, a postala je poznata kada je pre dve decenije obnovljena pruga uskog koloseka i čuvena turistička atrakcija Šarganska osmica.

Poziv za učešće na Konkursu UNWTO

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje