Mokra Gora proglašena za jedno od najboljih turističkih sela na svetu u 2021.

mokra_gora
mokra_gora

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić učestvovala je na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) u Madridu, u okviru koje je Mokroj Gori dodeljena nagrada “Najbolje turističko selo”.

– Mokra Gora u Srbiji je sa razlogom proglašena za jedno od najboljih turističkih sela 2021. godine u svetu. Svetska turistička organizacija prepoznala je Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa ogromnim potencijalom za unapredjenje seoskog turizma. To je turističko selo koje neguje kulturu i čuva tradiciju, slavi raznolikost, pruža mogućnosti za razvoj održivog turizma i čuva biodiverzitet – rekla je Matić, saopštio je njen kabinet.

Ona je dodala da je Mokra Gora selo koje je dočekalo svoj ,”novi život” u 21. veku i da zahvaljujući jedinstvenoj Šarganskoj osmici, kao i gradu Mećavnik – Drvengrad, predstavlja turističku atrakciju u Zapadnoj Srbiji koju godišnje poseti veliki broj turista iz zemlje i sveta.

Matić je istakla da Srbija ostvaruje odličnu saradnju sa Svetskom turističkom organizacijom Ujedinjenih nacija, koja se ogleda u aktivnom učešću u radu njenih tela, kao i programima i projektima Organizacije i zahvalila se svima koji su glasali za Srbiju i Mokru Goru.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija predstavlja najvažnije globalno telo za međunarodni turizam, a zasedanje Generalne skupštine ove organizacije bila je prilika da se okupe svi važni predstavnici zemalja iz celog sveta kako bi razgovarali o postojećem stanju i mogućnostima unapređenja turizma.

Za najbolja turistička sela je proglašeno 44. Ukupno je predloženo 174 sela od država članica UNWTO. Svaka članica mogla je da predloži 3 sela. Iz Srbije su učestvovali i Tršić i Gostilje. Selo Gostilje izabrano u posebnu grupu od 21 sela na koja će UNWTO u narednom periodu obratiti posebnu pažnju. 

Lista najboljih sela u 2021. koju je objavio UNWTO:

Bekhovo, Russian Federation
Bkassine, Lebanon
Bojo, Philippineshe
Caspala, Argentina
Castelo Rodrigo, Portugal
Cuetzalan del Progreso, Mexico
Cumeada, Portugal
Gruyeres, Switzerland
Batu Puteh , Malaysia
Kaunertal, Austria
Le Morne, Mauritius
Lekunberri, Spain
Maní, Mexico
Misfat Al Abriyeen, Oman
Miyama, Japan
Mokra Gora, Serbia
Morella, Spain
Mustafapasa, Turkey
Nglanggeran, Indonesia
Niseko, Japan
Nkotsi Village, Rwanda
Old Grand Port, Mauritius
Olergesailie, Kenya
Ollantaytambo, Peru
Pano Lefkara, Cyprus
Pica, Chile
Pochampally, India
Puerto Williams, Chile
Radovljica, Slovenia
Rijal Alma’a, Kingdom of Saudi Arabia
Testo Alto, Brazil
Saas Fee, Switzerland
San Cosme y Damian, Paraguay
San Ginesio, Italy
Sidi Kaouki, Morocco
Solčava, Slovenia
Soufli, Greece
Taraklı, Turkey
The Purple Island, Republic of Korea
Ungok Village, Republic of Korea
Valposchiavo, Switzerland
Wonchi, Ethiopia
Xidi, China
Yucun, China

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300