Hladnjača “ABD Prom” u Jevremovcu dobija struju iz solarnih panela

Maline
malina_51

Kompanija “ABD Prom” u Jevremovcu kod Šapca je rešila je pitanje snabdevanja električnom energijom postavljanjem solarne elektrane. Projekat je deo IPARD investicije. I tim povodom su Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, posetili kompaniju, saopštiolo je Ministarstvo.

Vlasnik firme koja se bavi proizvodnjom, otkupom, skladištenjem i prodajom svežeg i smrznutog voća, Aleksandar Jakovljević, istakao je da je ovom investicijom ostvario svoj san, ali i postigao ono što je imao priliku da vidi u inostranstvu.

– Kada sam putovao u inostranstvo na sajmove ili drugim povodom, video sam da tamo već godinama postoje solarni paneli i onda sam maštao kada bi to mogao uraditi kod sebe. Kada je početkom 2019. izašla Uredba da se može aplicirati za ovakav projekat, ja sam se vrlo brzo odlučio na to počeo da pribavljam potrebnu dokumentaciju za IPARD program, što je trajalo bar pet ili šest meseci zbog obima i zahteva. Međutim, imao sam olakšanje jer su svi objekti imali upotrebne dozvole, bez čega ne bi moglo da se aplicira. Tako da sam 24. decembra 2019. podneo zahtev među prvima za ovaj projekat koji danas gledate ovde – rekao je vlasnik “ABD Prom” Aleksandar Jakovljević.

On je istakao da je reč o investiciji koja štedi novac, sa tendencijom da u budućnosti na njoj zarađuje. Snaga solarne elektrane je približno 600 kilovata.

Jakovljević navodi da u toku letnjih meseci, kada zamrzavaju voće i najviše troše struju, a to je maj, jun, jul, avgust i septembar, proizvode pet puta više energije, što je dovoljno za njihove potrebe i da je sve ostalo višak koji mogu da vraćaju u elektroenergetski sistem.

– To je velika stvar, jer kakvo je danas vreme i kakve su potrebe za energijom, mi imamo svoju energiju. Investicija nije mala, pa su se moje kolege čudile kako ulazim u takav kredit i takvu obavezu od 72 miliona dinara sa PDV-om. Međutim, kada je realizovano, primetili su da je to na svom mestu i da će rok otplate biti sigurno kraći jer je energija drastično poskupela – istakao je Jakovljević.

Hladnjaca ABD Prom solarni paneli

Foto: minpolj.gov.rs

Ministar Branislav Nedimović izrazio je zadovoljstvo jer je ovim projektom domaćinstvo Jakovljevića ostvarilo svoj san i uspelo da reši problem troškova električne energije.

– Razgovarao sam sa Jakovljevićem i rekao mi je da su troškovi energije bili od 8 do 10%. Znate koliko je to uštede kada tog troška više ne bude i kada se vrati investicija za četiri godine. Da nema IPARD-a to bi bilo za deset godina. Zamislite kad on u narednih 15- 20 godina, koliki je vek ovih panela, ne bude imao taj trošak, to ostaje kao profit i on može da koristi taj novac za investiranje. Sa druge strane on je pionir koji svojim primerom pokazuje da u tehničko-tehnološkom smislu pomeramo srpsku poljoprivredu nekoliko koraka unapred – rekao je Nedimović.

Novi grantovi

Ministarka Joksimović je najavila i nove grantove.

– Ono što nam sledi je novi sedmogodišnji period 2021-2027. Trebalo bi da nam bude dostupno 288 mil EUR granta za projekte iz oblasti poljoprivrede, od čega će oko 40% biti namenjeno za učešće obnovljivih izvora energije i zelene poljoprivrede i agrobiznisa – istakla je Joksimović i naglasila da je ovo primer i poziv proizvođačima da se upuste u slične projekte.

Joksimović je istakla da će kod nove tranše IPARD 3 posebna pažnja biti posvećena projektima koji podržavaju rodnu ravnopravnost i učešće žena u projektima.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300