Fotografiši česmu javnu i osvoji čašu sjajnu

cesma
cesma voda

Inicijativa “Pravo na vodu”, od 10. avgusta do 10. septembra, organizuje „Foto-safari“ u kojem poziva građane da fotografišu javne česme u svom kraju i da podele neku zanimljivu informaciju o njima. 100 najlepših fotografija, koje prate kreativni opisi, osvaja „Pravo na vodu“ staklenu čašu.

Formular za učešće na Foto-safariju se nalazi OVDE.

Cilj ovog konkursa je da ukaže na to da su javne česme ogledalo brige za javno zdravlje. Čista voda je potrebna za život svakog dana, a kada nas zadese ekstremno visoke temperature, poplave ili pandemije, mora svima biti dostupna.

foto konkurs Pravo na vodu

– Javne česme predstavljaju besplatan i pristupačan izvor vode za piće, što je naročito važno tokom letnjih meseci kada su rashlađivanje i unos tečnosti od najvećeg značaja u prevenciji sunčanice i toplotnog udara – kaže Iva Marković iz inicijative Pravo na vodu i dodaje: Voda nam nije svima dostupna u javnim prostorima već se sve više prodaje u plastičnoj ambalaži čime postaje roba, a ne ljudsko pravo. Korišćenjem vode sa javnih česama smanjuje se upotreba flaširane vode, a tako i plastike koja zagađuje životnu okolinu.

Inicijativa “Pravo na vodu” apeluje da institucije obezbede čistu i besplatnu vodu za piće iz javnih česama na čitavoj teritoriji Srbije. To podrazmeva sanaciju starih i izgradnju novih javnih česama, uzimajući u obzir podatke o toplotnim ostrvima, gustini naseljenosti i kvalitetu vode.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300