EPS spreman da zaključi ugovore sa kupcima-proizvođačima struje – Ko će biti prvi prozjumer?

solarni_paneli
solarni_paneli_3

Foto: Pixabay/solarni_paneli

EPS Snabdevanje” je spremno da zaključi prve ugovore sa kupcima-proizvođačima električne energije, rečeno je za portal SRDA u JP “Elektroprivreda Srbije” (EPS).

– “EPS Snabdevanje” je sprovelo sve aktivnosti u cilju zaključenja ugovora sa kupcima-proizvođačima i nema prepreka za zaključenje prvih ugovora – navode u EPS-u.

Kako napominju, u skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije i Uredbom o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača na sajtu su objavljene sve informacije i svi dokumenti potrebni za sklapanje ugovora.

To su sledeći dokumenti:

Kupac koji želi da postane kupac-proizvođač treba da popuni zahtev i uputi ga “EPS Snabdevanju” na elektronsku adresu kp@eps.rs.

Pre podnošenja zahteva, neophodno je da krajnji kupac izgradi proizvodni objekat i prilagodi merno mesto za sticanje statusa kupca-proizvođača, u skladu sa propisima i standardima. U postupku priključenja proizvodnog objekta krajnji kupac je dužan da operatoru sistema dostavi original izjave izvođača radova sa potvrdom odgovornog izvođača radova da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima.

Nakon obrade podnetih zahteva za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem odnosno neto obračunom, snabdevač će sa kupcem-proizvođačem zaključiti ugovor.

Odmah nakon zaključenja ugovora o potpunom snabdevanju, snabdevač obaveštava o tome operatora sistema, koji će u roku od pet dana priključiti objekat krajnjeg kupca kao kupca-proizvođača na elektroenergetski sistem.

Operator sistema će odmah, a najkasnije u roku od pet dana od dana priključenja objekta kupca-proizvođača na elektroenergetski sistem, upisati krajnjeg kupca u Registar kupaca-proizvođača, koji time stiče status kupca-proizvođača.

solarni_paneli

Foto: Pixabay/Hans

Kupac-proizvođač je krajnji kupac koji je na unutrašnje instalacije priključio sopstveni objekat za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, pri čemu se proizvedena električna energija koristi za snabdevanje sopstvene potrošnje, a višak proizvedene električne energije isporučuje u prenosni sistem.

Snabdevač je učesnik na tržištu električne energije koji obavlja energetsku delatnost snabdevanja električnom energijom.

Kako se obračunava struja za kupca-proizvođača?

Prošlogodišnjim usvajanjem Zakona o energetici i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije a potom i Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača napravljen je zakonodavni ovir za građane i firme da mogu da postave solarne panele na objekte i proizvode struju za sebe.

Mogućnost da građani i firme postanu kupci-proizvođači poznati kao prozjumeri (eng: prosumer = producer + consumer) je važno za uključivanje građana, zajednice i privrednih subjekata u proizvodnju energije, smanjivanje računa za struju i pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Usvajanjem Uredbe uslovi i procedure za dobijanje statusa prozjumera su jednostavnije.

Prozjumeri će proizvoditi energiju samo za sopstvene potrebe, ne i za prodaju tržištu.

Ako se proizvedu viškovi struje prebacuju se u elektrodistributivni sistem.  Kada je potrošnja struje u objektu veća od proizvodnje tada se ti viškovi od ranije povlače iz mreže.

Ukoliko ne proizvede dovoljno energije za svoje potrebe i potroši viškove ako ih je napravio ranije, onda kupac-proizvođač preuzima struju od snabdevača odnosno počinje da plaća struju.

Period za poravnanje potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača je jedna godina koja traje od 1. aprila tekuće godine zaključno sa 31. martom naredne godine. Sav višak nepreuzete električne energije se poništava, odnosno predaje se snabdevaču bez prava naknade. To praktično znači da ako je prozjumer u ovom periodu potrošio manje energije nego što je proizveo, više ne može da se koristi tu struju, već od 1. aprila tekuće godine počinje novi ciklus obračuna.

Konkurs za subvencije za solarne panele

Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

Sredstva za unapređenje energetske efikasnosti stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova obezbeđena su za 151 lokalnu samoupravu. Ukupno je izdvojeno oko 2 milijardi dinara. Više informacija pogledajte OVDE.

Prošle godine su bili prvi konkursi za subencije za solarne panele i već su postavljeni prvi solarni paneli, ali građani i firme nisu bili u mogućnosti da steknu status kupca-proizvođača jer nisu bila gotova sva dokumenta EPS-a. Sada kada su dokumenta dostupna, očekuje se uskoro i potpisivanje prvih ugovora i priključivanje na mrežu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300