Direktor nije odgovoran za kolaps u EPS-u?

Struja
struja_trafostanica

Tužilaštvo za organizovani kriminal utvrdilo da ne postoje osnovi sumnje da je Milorad Grčić odgovoran za situaciju u „Elektroprivredi Srbije“. Ministarka energetike Zorana Mihajlović čije Ministarstvo je podnelo krivičnu prijavu protiv njega, smatra da će sad i ostali direktori misliti da smeju da rade šta hoće.

Samo generalni direktor?

Bivši vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić neće odgovarati zbog kolapsa u EPS-u, i odbačena je krivična prijava protiv njega, saznaje list Nova.

“U obrazloženju odluke se navodi da se zbog nesavesnih radnji, koje Ministarstvo energetike u svojoj prijavi pripisuje Grčiću, već vode postupci protiv njegovih potčinjenih službenika, kao i da ne postoje dokazi da je on bio njihov saučesnik – samo generalni direktor”, piše Nova.

Da je krivična prijava protiv Milorada Grčića odbačena potvrđeno je za Euronews Srbija u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je krivičnu prijavu protiv Grčića zbog sumnje da je iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granice službenog ovlašćenja nesavesno postupao u vršenju službe.

Krivna prijava podneta je i protiv još četiri osobe iz EPS – Rudarski basen Kolubara.

Mihajlović: Odbacivanje prijave protiv Grčića je loš primer

struja_dalekovod

Ministarstvo rudarstva i energetike nije dobilo nijedan jedini zvanični papir od Tužilaštva za organizovani kriminal da je odbačena krivična prijava, a imamo ih tri protiv Milorada Grčića, izjavila je 6. septembra Zorana Mihajlović, ministarka energetike.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je 7. septembra da ukoliko je istina da je tužilaštvo odbacilo prijavu protiv bivšeg direktora EPS-a Milorada Grčića, to predstavlja loš primer za sve ostale direktore javnih preduzeća koji neće snositi odgovornost za svoj rad. Ona je rekla da je Ministarstvo podnelo tri krivične prijave protiv Grčića.

– Jednu zbog štrajka koji je organizovao i zaustavio proces rada na kopovima u periodu od pet sati i tako zaustavio i proizvodnju otkrivke, drugu jer je nezakonito bio v. d. direktora EPS-a i treću za kolaps koji se dogodio decembra prošle godine, zbog čega sada cela država trpi – rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da su posledica lošeg upravljanja milijarde evra koje dajemo da bismo imali dovoljne količine električne energije.

– Juče smo poslali i pismo tužilaštvu u kojem se traži da nas informiše, jer nije u redu da saznajemo iz novina da je prijava odbačena. Ako je to istina da on kao generalni direktor nije mogao da bude upoznat sa dešavanjima u kompaniji, onda treba da ukinemo tu funkciju, nije nam potrebno to mesto ako ono sa sobom ne nosi odgovornost ni za šta. To je loš primer za sve druge, koji će misliti da mogu da rade šta hoće, da neće biti odgovorni, jer će država plaćati milijarde umesto njih – rekla je ona gostujući na Televiziji Hepi.

Da li je Grčić i bio direktor?

EPS

Foto: eps.rs

Grčić je još od 2012. prisutan u energetskom sistemu. Za vršioca dužnosti direktora RB „Kolubara“ imenovan je 8. oktobra 2012. godine, 6 meseci nakon što je diplomirao na privatnom fakultetu u Sremskoj Kamenici. Na toj funkciji bio je do decembra 2015, kada je postao direktor kancelarije za društveno odgovorno poslovanje u „Elektroprivredi Srbije“. Vlada Srbije postavila ga je 15. marta 2016. za vršioca dužnosti direktora EPS-a, do završetka konkursa za izbor direktora tog preduzeća.

Posle nekoliko havarija u EPS-u podneo je ostavku na funkciju 12. januara 2022, a dva dana kasnije Vlada Srbije ga je i zvanično razrešila dužnosti v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“.

Mada on ni nije bio direktor. Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je u decembru prošle godine tada aktuelni vršilac dužnosti direktora u “Elektroprivredi Srbije” Milorad Grčić ne može da bude razrešen, ili da podnese ostavku na tu funkciju, jer mu je mandat za to mesto istekao u martu 2017. godine.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300