Ministarstvo: Grčić naneo štetu od 500 miliona EUR, ugrozio budžet

EPS

Foto: eps.rs

Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je krivičnu prijavu protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića, kao i protiv direktora organizacione celine Površinski kopovi Baroševac u Ogranku RB “Kolubara” Srđana Alimpijevića i još tri lica iz Ogranka RB “Kolubara”, rečeno je agenciji Beta u tom ministarstvu.

Krivična prijava protiv Grčića podneta je 20. decembra prošle godine Tužilaštvu za organizovani kriminal, u vreme dok je on bio na čelu EPS-a.

Prijava je podneta, kako je navedeno, zbog osnovane sumnje da je u periodu od 19. oktobra do 12. decembra 2021, faktički vršeći ovu funkciju počev od 15. marta 2017. godine pa nadalje, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja, kao i kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavesno postupao u vršenju službe.

U prijavi je istaknuto da je Grčić bio dužan i mogao biti svestan da usled toga može nastupiti teža imovniska šteta i na taj način je ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Srbije i naneo štetu veću od 500 miliona evra, a čime je za ovoj iznos štete doveo u opasnost i republički budžet. U prijavi je navedeno da se lažnim prikazivanjem predsedniku Srbije, Vladi, potpredsednici Vlade Zoranu Mihajlović i Ministarstvu rudarstva i energetike, izjašnjavao pozitivno o spremnosti kapaciteta, tvrdeći da su svi proizvodni kapaciteti, osim kapaciteta u remontu – TENT blok B1, ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu, kao i da su obezbeđene potrebne količine uglja zadovoljavajućeg kvaliteta, te da će proizvodnja električne energije biti dovoljna za potrebe građana i privrede na teritoriji Srbije, da je Srbija energetski bezbedna.

Ukazano je da je netačno izveštavanje o stanju u EPS-u imalo za posledicu iznuđenu kupovinu – uvoz električne energije i energenata po izuzetno visokim cenama (pre svega mazuta) radi održavanja u radu blokova u funkciji, kao i radi pokretanja blokova van funkcije.

U prijavi je navedeno i da na sastancima Radne grupe za sigurnosno snabdevanje energijom i energentima Grčić “nije izneo pravo stanje stvari, nije upoznao članove radne grupe sa problemima i nije pokušao da spreči zajedničkim delovanjem svih članova Radne grupe, ali i Vlade, nastanak ugrožavanja energetske bezbednosti Srbije, već je naprotiv prikazivao pozitivne projekcije u stanju energenata potrebnih za proizvodnju električne energije i tvrdio da su svi proizvodni kapaciteti ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu”.

Takođe, navodi se i da „nije preduzeo sve potrebne službene radnje u cilju sprečavanja nastanka ove štete i u cilju pravilnog i u svemu sa propisima i pravilima struke usaglašenog urednog snabdevanja energentom, čime bi se izbegla kako materijalna šteta po pravno lice kojim rukovodi, tako i materijalna i nematerijalna šteta po kupce električne energije, čime je ugrožena energetska i državna bezbednost izazivanjem opasnosti u vidu mogućeg zastoja rada u proizvodnji električne energije i nastala šteta veća od od 500 miliona EUR na teret JP EPS, a što će se sigurno odraziti i na budžet Srbije”.

Protiv Srđana Alimpijevića i još trojice lica u “Kolubari” krivična prijava je podneta 17. januara ove godine Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300